Mancare de telina

Mancarea de telina nu prea este “iubita” datorita aromei intense a acesteia, dar este foarte sanatoasa, plina de vitamine si minerale, recomandata mai ales pentru persoanele vegetariene, pentru cele cu regim alimentar sau care tin diete.

In combinatie cu alte ingrediente ( de exemplu folosind masline negre care contin vitamina E ), se poate obtine o mancare gustoasa, usor de facut, fara sa ne dam seama ca exista si telina.

Ingrediente mancare de telina

1 telina mare

2 morcovi

2 cepe mari

100 g masline negre fara samburi

100 g mozzarela ( optional,.. daca nu folosim mancarea in zilele de post ), parmezan, cascaval etc..

1 lamaie ( zeama )

300 g suc rosii

30 g unt sau 4 linguri ulei masline ( pentru tapetat vasul la cuptor si sotat ceapa )

condimente naturale : sare, piper, oregano uscat ( 1 lingura )

100 g smantana ( pentru decor si gust ) optional

1/2 legatura de patrunjel proaspat

Cum se face mancare de telina

Telina si morcovul se spala, se curata de coaja apoi sunt taiate felii (telina ) sau rondele groase( morcovul ). Sunt puse sa fiarba intr-o oala cu putina apa si sare cca 10-15 minute ( fiind legume considerate mai lemnoase, se pot gati mai repede in cuptor ).

Dupa ce au fiert, se scot intr-o strecuratoare la scurs, le stropim cu zeama de lamaie ( ptr a nu se oxida ) si le lasam in asteptare pana la momentul folosirii.

Ceapa, curatata de coaja, taiata julien, sotata in putin unt (1-2 linguri ) cca 3 minute, va face mancarea de telina mult mai gustoasa.

Intr-un vas termorezistent ( oval sau rotund diam de 24 cm ), tapetat cu unt, punem telina, alternand  cu morcovul si ceapa, asezonate cu condimente ( sare, piper, oregano). Vasul este dat in cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru 25-30 minute ( pana cand legumele vor fi gatite … moi ).

La jumatatea timpului de gatire in cuptor, adaugam peste legume, sucul de rosii, maslinele negre oparite inainte ( pentru a se elimina din sarea, in cazul cand acestea sunt mai sarate ), optional zeama de lamaie ( pentru a combina gustul dulce de la telina si morcov ).

Pentru persoanele care doresc o mancare de telina mai “elaborata”, pot pune aproape de final, felii de mozzarela deasupra ( presarat parmezan sau cascaval ras ), acestea topindu-se, dand un aspect si un gust mai apetisant mancarii de telina.

Mancarea de telina, se poate folosi ca atare, decorata cu patrunjel proaspat tocat, sau ca si  garnitura la niste pulpe de pui la cuptor.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto