Si daca iarna inca nu s-a sfarsit, in unele zone ale tarii unde timpul a fost favorabil ( bland ), urziciile si-au facut deja aparitia.
La piata, pe tarabe, intalnim urzici tinere si pline de clorofila, care ne fac sa nu trecem nepasatori pe langa ele, ci sa ne oprim pentru a le cumpara ca sa le gatim acasa, mai ales ca sunt foarte potrivite pentru o mancarea de post.
Urzicile au multiple beneficii asupra organismului si vom enumera numai cateva dintre ele:
- Elimina starea de anemie
- stimuleaza secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala
- scade glucoza din sange
- este un tonic capilar si combate matreat etc..
Ingrediente mancare de urzici
1 kg urzici tinere
50 ml ulei vegetal -floarea soarelui
2 cepe potrivite
2 linguri faina
4-5 catei usturoi
1 radacina hrean ras ( optional )
zeama de urzici sau lapte ( daca nu va fi o mancare de post )
sare, piper
Cum se face mancarea de urzici
Urzicile proaspete se vor curata de cotoare, apoi se vor spala in 2-3 ape ( pentru a se elimina pamantul din dosul frunzei ).
Intr-o olita mica, cu 1,5 l apa clocotita si un praf de sare, se vor pune urzicile la fiert ( cca 20 minute ).
Dupa fierbere, se vor pune la scurs si racit intr-o strecuratoare ( zeama se va pastra, deoarece se poate bea, avand proprietati curative, benefice organismului ).
Separat, intr-o tigaie de teflon, se va pune ceapa curatata si tocata marunt la calit ( pana devine translucida ), pentru cca 8-10 minute, amestecandu-se continuu cu o spatula ( pentru a nu se arde ).
Faina alba, se va dizolva in putina zeama de la urzici rece, apoi se va pune peste ceapa, urmand urzicile tocate in prealabil cu un tocator de lemn ( sau date la blender ) si 1 cana de zeama de urzici.
Mancarea de urzici, se va lasa la fiert inca 15 minute, pana se ingroasa, amestecandu-se mereu, dupa care se va condimenta cu sare, piper si cu usturoiul zdrobit sau pisat ( pentru aroma ).
Se va servi in farfurii decorate cu hrean proaspat ras fin pe razatoarea mica si cu paine prajita sau mamaliga calda ( optional ).
Trucuri si idei
Urzicile se mai pot gati fara ceapa, ci doar fierte, pasate si calite in putin ulei impreuna cu 1-2linguri de faina alba ( putina zeama de la urzicile fierte ) si adaugat usturoi pisat, lasand sa fiarba pana se vor ingrosa.
Se pot consuma cu mamaliga calda si cu hrean ras deasupra, alaturi de niste gogonele murate.
POFTA BUNA !!