Racitura este o mancare perfecta in perioada verii. Doar ca ne dorim sa nu mai fie la fel de grasa precum cea pe care o facem de Craciun. Asa ca vom folosi pentru ea fie o gaina mare, fie carne de curcan.
Ingrediente pentru mancare rece
1 buc gaina mare(curcan),
200 ml ulei,
250 g masline,
1,5 kg ceapa,
250 ml vin alb,
300 ml suc rosii,
1 buc lamaie,
Cum se face mancare rece
Se portioneaza carnea în bucati mai mici, se rumeneste bine în uleiul încins, apoi se scoate cu ajutorul paletei într-un alt vas.
Se curata ceapa, se taie solzisori, se pune în uleiul din care s-a scos carnea si se caleste sub capac pâna se inmoaie, amestecând continuu. Când este gata, se scurge surplusul de ulei, se pune carnea, se condimenteaza (sare, piper, boia, cimbru, frunze de dafin) se adauga apa calda pâna o acopera, se lasa sa fiarba la foc mic, amestecând din când în când.
Atunci când se considera carnea fiarta pe jumatate, se adauga maslinele desarate in prealabil (fie se tin in apa cateva ore, fie chiar se dau intr-un clocot si se spala apoi) si cam 1/3 din vin. Restul de vin se pune pe parcurs.
Daca se observa ca sosul scade si carnea înca nu este fiarta se mai adauga putina apa dar tot din clocot. La final se pune sucul de rosii si se mai da cateva clocote.
Când carnea se desprinde de pe os, se ia de pe foc, se pune în boluri, sau diverse vase (dupa gust si imaginatie) astfel: se pun întâi bucatile de carne, se adauga apoi sosul în ficare vas asa încât sa acopere carnea, se lasa descoperite sa se raceasca putin si apoi se decoreaza cu sferturi de felii de lamâie. Când s-a racit de tot, se acopera vasele si se pun în frigider.
Se serveste rece, ca aperitiv.