Multi dintre prieteni care au fost inviati la cate o masa festiva sau un pranz de duminica si care au mancat o carne pe gratar ( fie porc, vita sau piept de pui ), au ramas uimiti si mirati de cat de buna, frageda, suculenta a iesit carnea.
Raspunsul si fara nici un secret a fost marinada in care carnea a stat pentru cateva ore.
Pentru a obtine o marinada se pot folosi orice fel de ingrediente ( tinand cont si de carnea folosita ), important e sa ne placa aromele.
Pentru reteta de marinada de mai jos, s-au folosit ingrediente simple ( fiind pe placul aproape a fiecaruia dintre noi ).
Ingrediente marinada cu lamaie pentru gratar
(pentru 6 buc carne cotlet porc, vita sau piept de pui )
80 ml ulei masline
1 lamaie ( zeama )
3 catei usturoi
1 lingura de oregano uscat
sare, piper
2 linguri miere de albine ( ptr final de gratar, ptr a deveni carnea mai crocanta la exterior si frageda in interior ) optional
Cum se face marinada cu lamaie pentru gratar
Intr-un bol vom pune ingredientele : uleiul de masline, zeama de lamaie, oregano, usturoiul pisat sau zdrobit, sare piper, amestecand cu un tel si lasat apoi in asteptare pana pregatim si carnea.
Carnea cotlet (porc, vita sau piept de pui ) o vom spala si usca cu un prosop absorbant de bucatarie, apoi asezona cu sare, piper pe o parte pe alta si o batem usor cu un ciocan de snitele ( nu subtiata prea tare, ci doar atat cat sa nu fie prea groasa si sa nu se rauseasca a se gati pe gratar ).
Fiecare bucata de carne se va da prin marinata, apoi se va baga intr-o punga cu adeziv ( ptr a nu intra aer ) ermetic inchisa si data la rece pentru cel putin 2 ore (in felul acesta aromele pot patrunde bine in carne ), apoi gatita pe gratarul incins.
TRUCURI SI IDEI
Spre final de gratar, daca dorim o carne cu o culoare de caramel, crocanta la exterior si frageda la interior, o putem unge cu mierea de albine incalzita cu ajutorul unei pensule de silicon si tinuta apoi pe gratar cca 2-3 minute.
POFTA BUNA !!!