Ingrediente:
200 grame melci(doar carnea lor)
100 ml vin alb sec
4-5 catei de usturoi in coaja
50 ml lapte
100 ml otet de vin
o jumatate lamaie
2-3 linguri ulei de masline extravirgin
20 grame unt
10 cartofi( sa fie de marime mica si sa se preteze pentru fiert)
dou frunze dafin
doua trei tije de marar
cateva frunze patrunjel proaspat tocat
sare si piper negru dupa gust
Mod de preparare:
Nu sunt senatorul melcilor (pentru cunoscatori) dar am placerea sa va prezint o reteta de melci trasi la tigaie pe care am pregatit-o de mai multe ori si a fost savurata chiar de sustinatorii PETA 🙂
Nu sunt adusi de la Paris ci de pe meleagurile mioritice, culesi dimineata dupa o ploaie de seara. Recomand sa faceti rost de carnea de melci, sau sa va puneti sotii sau iubitii sa parcurga etapele de la ,,vanatoare” pana la pregatirea pentru a fi gatiti 🙂
Daca vi se pare complicat, desi eu zic ca merita si economisiti si drumul pana la Paris , plus 15-20 de euro per portie, asa ca puteti incepe prin a dansa prin ploaie 🙂
Ingrediente:
pentru marinata:
Carnea de melci se pune la fiert impreuna cu 3 linguri de otet, cateva boabe de piper negru, doi catei de usturoi, doua frunze de dafin, o lingura ulei de masline si 50 ml de vin alb, pentru aproximativ 50 de minute, la foc mediu( aveti grija sa aruncati spuma ce se formeaza)
Dupa ce au fiert, se scurg bine , se spala intr-un jet de apa si se pun intr-un bol impreuna cu 100 ml vin alb sec, 50 ml otet de vin, doi trei catei de usturoi in coaja, striviti usor, o lingurita sare, un praf de piper, o lingura ulei de masline, cateva frunze de marar verde, 50 ml lapte si zeama de la jumatate de lamaie.Se lasa la macerat pentru minim 24 de ore.
Pentru cartofi.
Cartofii se spala bine si se pun la fiert. Dupa ce au fiert (trebuie sa ramana fermi) se scot si se taie fiecare cartof in doua.
Cu o lingurita scobiti miezul cartofului si scoateti o parte din acesta, formand un spatiu in care se pune o pasta facuta din usturoi, ulei de masline, unt, patrunjel tocat, sare si piper.
Cartofii se aseaza intr-un vas de jena uns cu putin unt si se pun la cuptorul incins in prealabil, pana acestia se rumenesc , aproximativ 20-25 minute.
Intre timp se incinge o tigaie cu un cubulet de unt si o lingura de ulei masline si se pun melcii dupa ce au fost scursi bine. Se trag la tigaie impreuna cu doi-trei catei de usturoi in coaja, striviti usor aproximativ 15 minute, pana se rumenesc usor. Adaugati doua trei linguri din marinata si mai lasati pentru cateva minute, pana ce zeama este absorbita. Asezonati cu putina sare,otet, piper si patrunjel proaspat tocat.
Puneti cartofii pe un platou intins si umpleti golurile acestora cu melcii trasi la tigaie ( doi trei melci pe fiecare jumatate).
Melcii trasi la tigaie se servesc impreuna cu un dressing obtinut din iaurt amestecat cu patrunjel tocat si zeama de lamaie… nu uitati un vin alb de calitate si la ,,Vie en rose”.