Mere in aluat

Mere in aluat

Este desertul copilariei, cu care bunica ne astepta in vacantele de vara si ne rasfata cu toate bunatatile culinare, amintindu-ne  cu nostalgie de acele vremuri minunate.

Vom face acest desert, care sigur va fi dorit si alta data, servit cu prietenii intr-o  dupa amiaza, la o inghetata sau impreuna cu ceaiul sau cafeaua.

 

Ingrediente mere in aluat

4-6 mere potrivite tari  (mere verzi sau ionatane)

100 g miere de albine topita

100 g nuca macinata +2 pliculete de zahar vanilat sau 1/2 lingurita scortisoara

100 g zahar pudra (pentru pudrat merele in aluat dupa coacere)

1 ou (pentru uns merele in aluat inainte de coacere)

Pentru aluat

300 g faina alba

150 g margarina UNIREA

75 g zahar tos (pudra)

1 ou

1 ceasca lapte

un praf de sare

Cum se face aluatul

Intr-un castron, se va pune faina cernuta, apoi margarina la temperatura camerei bucatele mici, zaharul tos (pudra), ceasca de lapte si praful de sare, framantandu-se totul bine cu mana, pentru a se amesteca bine ingredientele.

Vasul cu aluatul obtinut, se va da la rece in frigider, pentru cca 30 minute, pana la folosire.

Cum se fac mere in aluat

Merele se vor curata de coaja cu un dispozitiv special de fructe, apoi scobite pe la codita si scoasa casuta cu seminte, umplute cu miere de albine amestecata cu nuca macinata, cu ajutorul unei lingurite.

Aluatul racit, se va intinde pe un blat de lucru tapetat cu faina, cca 1/2 cm grosime, cu ajutorul unui sucitor,  impartit apoi in patrate care sa cuprinda marul.

Fiecare mar umplut, se va aseza in aluat, strans bine ca un cosulet la un capat rasucindu-se (pentru a nu se desface la coacere).

Pe o tava de aragaz unsa cu margarina, se vor aseza merele, unse in prealabil cu un ou batut cu un praf de zahar tos (pentru luciu).

Tava se va introduce in cuptorul preincalzit la inceput pentru cca 10  minute la 175 grade, apoi marit focul la 190 grade pentru cca 10-15 minute (cat vor capata culoarea aurie).

Dupa coacere, merele in aluat, se vor pudra cu zahar pudra, urmand a fi asezate pe un platou si servite calde sau reci, alaturi de o inghetata de vanilie.

POFTA BUNA !!!