Miel cu prune uscate

O reteta traditionala de Paste, cu un gust dulce-acrisor, pe care o savuram cu placere la bunicile noaste gospodine, care ne imbiau cu cele mai bune retete de Paste, din carne de miel.

Acum, reteta trecuta din generatie in generatie, este facuta de noi micile gospodine, in bucataria de acasa, cu rezultatele pe masura.

Ingrediente miel cu prune uscate

La aceasta reteta, pe langa prune s-a folosit si cate caise uscate ( ca o proba, bineinteles o reusita a combinarii de gust )

1 pulpa de miel ( cca 800 g )

3 cepe potrivite ( va da dulceata sosului )

250 g prune uscate ( sau se poate mari cantitatea in functie de gust )

100 g caise uscate

50 ml ulei vegeal ( pentru sotat ceapa )

1 pahar de vin rosu

1/2 lingurita chimen

10 catei usturoi

1/2 lamaie ( zeama )

1 lingurita zahar brun

2 linguri otet balsamic

sare, piper

Cum se face miel cu prune uscate

Ca deobicei, se va prgati  ingredientul principal al retetei, in cazul de fata fiind o pulpa de miel.

Aceasta, se va curata de pielita ( grasimea nu se va inlatura, deoarece se va topi la gatire si va da retetei un gust mai savuros ), spalata, uscata  (eventual cu un prosop de bucatarie absorbant ), crestata usor din loc in loc cu un cutit ascutit, apoi asezonata pe toate partile cu sare, piper si chimen uscat.

Cateii de usturoi, curatati de coaja si lasati intregi, se vor pune printre crestaturile formate si lasata carnea de miel in asteptare, cca 20 minute ( cat isi va lua din arome si pregatte restul de ingrediente ).

Ceapa curatata si taiata solzisori ( frecata cu un praf de sare, pentru a se topi mai repede la prajit ) se va pune la calit ( cat va deveni translucida ), intr-o tigaie de teflon ( picurandu-se cate 1 cana de apa, din cand in cand, pentru a se inmuia mai bine ).

Punele si caisele uscate, puse la inmuiat intr-un bol cu putina apa calduta, se vor adauga peste ceapa, impreuna cu vinul rosu, otetul balsamic si zaharul brun.

Totul se lasa la fiert, pentru cca 15 minute, pana se va forma un sos dulce-acrisor, usor vascos.

Pentru persoanele, care doresc un sos mai acrisor, se poate adauga in timpul fierbierii ( dupa gust ) putina zeama de lamaie.

Intr-un vas termorezistent, cu 3 linguri de ulei, 1 cana de apa,  se va pune pulpa de miel pregatita in prealabil, la gatit, acoperit vasul pentru inceput cu o folie de aluminiu si dat in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 6o minute.

Din cand in cand, se va face verificare  la vasul din cuptor( eventual, daca va fi necesar, se va adauga apa,.. pentru a se gati pulpa de miel, sa devina frageda si suculenta).

Aproape de final ( cu cca 15 minute), folia de aluminiu se va indeparta si lasa pulpa de miel, sa capete o culoare frumoasa de rumen.

Pulpa de miel gatita la cuptor, se va transfera din vas pe un platou, taiata in portii potrivite cat pentru o persoana, pe farfurii individuale, alaturi de sosul dulce-acrisor cu prune si caise.

Fiind o mancare dulceaga, se va servi cu niste acritura dupa preferinta alaturi ( castraveti la otet; gogosari la otet sau o salata verde de sezon.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto