Pe 9 martie sarbatorim in fiecare an pe cei 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia. Pe langa obiceiul celor 44 de pahare de vin, traditia “mucenicilor”, un preparat specific, se respecta in toate zonele tarii.
Afla aici mai multe traditii si superstitii de Mucenici
Asadar, trebuie sa alegi intre mucenicii muntenesti, in zeama, si cei moldovenesti, din aluat. Iata mai jos o reteta delicioasa de mucenici moldovenesti din aluat, de post.
Ingrediente pentru mucenici moldovenesti de post
500 g faina (sau cat cuprinde)
½ lingurita sare
100 g zahar
200 ml apa minerala
1 cubulet de drojdie proaspata (25-30 g)
30 g margarina
nuca macinata amestecata cu scortisoara
Cum se fac mucenicii moldovenesti de post
1. Pregateste maiaua din drojdie cu o lingurita de zahar si trei linguri de apa minerala. Lasa la crescut aproximativ 15 minute.
2. Amesteca intr-un castron mai mare faina, maiaua din drojdie, apa minerala si zaharul (zaharul trebuie diluat inainte in apa minerala si apoi adaugat in compozitie), sarea si margarina. Framanta bine, pana devine un aluat pufos si omogen, ca de cozonac.
3. Lasa la crescut 30 de minute, dupa care modeleaza aluatul in mucenici in forma de 8. Asaza-i in forme sau tava, si mai lasa-i un pic, aproximativ 10 minute.
4. Unge-i cu un pic de zahar dizolvat in putina apa minerala, dupa care da-i la cuptor.
5. Lasa-i pana se rumenesc, dupa care scoate-i din cuptor, unge-i din nou cu un pic de apa cu zahar si da-i prin nuca macinata si scortisoara.