Spre deosebire de mucenicii moldovenesti, mucenicii muntenesti, adica fierti si seriti impreuna cu zeama, sunt mai dificil de facut. Sa faci mucenici mici ia mai mult timp. Acesta nu este insa un motiv sa ii cumperi deja facuti. Nici nu se compara cu gustul celor facuti in casa. Si aveti grija la doua lucruri: sa ii lasati suficient timp sa se intareasca si sa nu ii lasati sa fiarba atat de mult incat sa devina prea moi.
Ingrediente pentru mucenici muntenesti
Pentru mucenici
1 kg faina
O lingurita rasa de sare
500ml apa calduta
Pentru zeama
3 litri de apa
O lingurita de sare
Coaja de la o lamaie
Zahar tos, zahar vanilat dupa gust
Scortisoara amestecata cu doua linguri de nuca macinata si doua linguri de zahar
Cum se fac mucenicii muntenesti
Se cerne 1 kg de faina in care punem apoi o lingurita rasa de sare. Se framanta cu aproximativ 500 ml de apa calduta.
Cand capata o consistenta ca de paine se intinde pe o suprafata presarata in prealabil cu faina si se formeaza inele de mucenici. In cazul in care avem aparat de facut mucenici, intindem o foaie subtire din aluat, dupa care formam inelele de mucenici.
Mecenicii se aseaza pe o masa uscata, tapetata cu faina si se lasa cateva ore.
Apoi, punem la fiert trei litri de apa cu o lingurita de sare. Cand da in clocot, adaugam treptat macinicii. Lasam sa fiarba la foc moderat, aproximativ 20 de minute.
Cand sunt gata se da oala de pe foc si se adauga zahar tos dupa gust, coaja de la o lamaie, zahar vanilat si un pic de scortisoara amestecata cu doua linguri de nuca macinata si doua linguri de zahar. Se amesteca intreaga compozitie.
Cand servim mucenicii in farfurie, mai putem adauga mieji de nuca sau nuca macinata.