Muraturi asortate

Muraturi-asortate

Cum se pregatesc muraturile asortate

In bidoane de plastic de 5 l/borcane de sticla cu filet largi la gura, se vor pune intercalat la alegere legumele spalate, curatate, taiate in rondele ( morcovii ), in fasii mari ( varza ), iar restul intregi ( pepenasii verzi ), feliile de telina, frunzele de telina, tulpinitele de marar uscat, gogonelele.

Separat intr-o oala cu capacitate mare 3-4 l, se va pune apa la incalzit impreuna cu sarea grunjoasa neiodata ( 1 lingura mare plina cu varf pentru fiecare litru de lichid ), 200 ml otet de vin ( pentru fiecare  litru de apa ).

Optional, muraturile asortate se pt mura nmai in saramura, fara otet ( la legerea fiecaruia dupa gust ).

Lichidul se va da intr-un clocot, apoi racit si turnat peste legumele asezate in prealabil, pana ce vor fi acoperite in intregime ( eventual a doua zi se mai poate completa cu saramura ramasa ).

Bidoanele de plastic/borcanele de sticla se vor capsa, apoi date la rece si loc uscat in camara.

Va dorim muraturi gustoase!