Musacaua este o reteta tipic greceasca care a fost adaptata la obiceiurile culinare ale romanilor. In reteta tipic greceasca, carnea era de oaie si se foloseau vinetele.
Istoric vorbind, musaca vine de la grecescul “mousakás”, care vine din turcescul “musakka”, care vine din araba “musaqqa‘ah”, si care inseamna “racit”. Noi va recomandam sa serviti musacaua calda.
In reteta noastra carnea de oaie a fost inlocuita cu porc, mix de porc cu vita sau pui, iar vinetele au fost inlocuite cu cartofii.
Ingrediente pentru musaca de cartofi cu carne
500 g carne tocata
3 cepe
1 legatura patrunjel
1 kg cartofi( cam 6 cartofi medii)
250 ml suc rosii
sare, piper, ulei
3 oua(optional).
Cum se face musaca de cartofi cu carne
Pasul 1: Cartofii fierti in coaja se curata si se taie rotunzi.Intre timp se pregateste umplutura: carnea se amesteca cu ceapa tocata marunt si calita, sare, piper si patrunjel tocat marunt, se amesteca totul bine.
Pasul 2: Intr-un vas se aseaza un strat de cartofi, unul de umplutura, apoi unul de cartofi, se continua operatia pana se termina ingredientele, se termina cu un strat de cartofi.
Tips: Pentru a face musaca aveti nevoie de o tava suficient de adanca si de mare, de care nu se lipeste mancare. Va recomandam aceasta tava teflonata, Vanora Home. Facuta din otel carbon, este usoara si la un pret foarte accesibil, pe emag. O puteti cumpara de aici.
Pasul 3:Se toarna sucul de rosii in care poti adauga putina sare .
Pasul 4:Vasul se da la cuptor, mai intai acoperit, apoi descoperit pana se rumenesc bine cartofii de deasupra si sosul a scazut.
Pasul 5: Spre sfarsit poti pune 3 oua bine batute deasupra.
Trucuri si idei
- taie feliile de cartofi subtiri si incearca sa le asezi cat mai apropiate in tava (in felul acesta straturile se vor vedea mult mai frumos in farfurie)!
- caleste 3-4 catei de usturoi impreuna cu ceapa!
- pune putin cimbru si boia de ardei in compozitia cu carne!
- adauga 3 oua batute bine deasupra intregii compozitii inainte cu 10 minute de a scoate musacaua din cuptor!