Aceasta musaca este facuta cu multe legume si este o mancare foarte satioasa datorita ciupercilor. In general, pentru musaca folosim foi speciale, insa de aceasta data vom apela la macaroane. Sosul alb il vom face cu margarina, intrucat este o mancare de post.
Ingrediente pentru musaca de macaroane
500 g macaroane sau taitei lati,
200 g mazare,
2 morcovi,
500 g ciuperci,
1 ceapa mare,
5 catei de usturoi,
0,5 kg rosii decojite,
9 linguri de margarina,
11 linguri de faina,
8-10 masline fara samburi,
1 legatura marar,
1 legatura patrunjel,
sare, ulei, piper, cimbru, busuioc,
Cum se face musacaua de macaroane
Se fierb macaroanele in apa cu sare si 1 lingura de ulei, in timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Se clatesc cu apa rece si se strecoara.
Se fierbe de asemenea mazarea timp de 6 minute in apa cu sare si se strecoara.
Se spala si se taie marunt morcovul, ciupercile, ceapa, usturoiul si se calesc in ulei. Se adauga rosiile, sarea, piperul, cimbrul si busuiocul. Se fierb pana raman numai cu uleiul. Cu aceasta compozitie vom umple musacaua.
Sosul bechamel se pregateste astfel: in margarina topita se pune faina, se amesteca continuu pana capata culoare aurie. Se adauga cu mare grija apa (cate putina) si se amesteca cu telul. Cand este gata se ia de pe foc si se adauga sarea si patrunjelul.
Se tapeteaza cu ulei o forma mare si se pune un strat subtire de sos bechamel, apoi in straturi alternative macaroane si sos de ciuperci, presarand deasupra sosului de ciuperci, de fiecare data, putina mazare, si din nou crema bechamel. Se repeta operatia de 4-5 ori, astfel incat sa se astearna deasupra un strat mai gros de crema bechamel, peste care se presara maslinele.
Se da la cuptor incins 25-30 minute.