De Craciun sau Revelion, familia are nevoie de un rasfat culinar, mai ales ca in aceasta perioada conform traditiei, pe masa festiva se vor gasi multe bunati di crne de porc.
Vom face un muschiulet de porc la cuptor, desi pare o reteta simpla va avea o savoare deosebita datorita ingredientelor folosite.
Ingrediente muschi de porc cu sos de ceapa caramelizata
Cantitatile folosite vor varia in functie de persoanele de la masa.
1-2 muschiuleti de porc ( a cate 250-300 g )
500 g ceapa rosie
2 linguri zahar ( ptr caramelizare ceapa )
200 ml vin rosu ( marinat muschi porc )
2 linguri sos soia ( marinat muschi de porc )
50 g unt( ptr sotat ceapa )
50 ml ulei ( sotat ceapa si uns vas cuptor )
2-3 catei usturoi ( pentru impanat muschiul de porc )
1-2 pere ( pentru garnitura de la cuptor pentru muschiulet de porc ) sau gutui, mere etc..
sare, piper
Cum se face muschi de porc cu sos de ceapa caramelizata
Muschiuletul de porc se va taia in doua pe lungime, apoi batut ( doar cat se intinde putin, nu mult) cu ciocanul de batut snitele si intepat cu o furculita ( pentru a se condimenta mai bine muschiul de porc ).
Separat intr-un bol vom face o marinata simpla cu care vom unge muschiuletul de porc pe ambele parti din: vinul rosu, sos de soia, sare si piper.
Muschiuletul de porc se va impana cu feliute de usturoi, apoi se va rula la loc ( la forma initiala ) si dat la rece in frigider pentru cca 30-35 minute ( pentru a-si lua din aromele condimentelor ).
Ceapa rosie taiata rondele si presarata in ploaie cu putina sare, se va pune intr-o tigaia de teflon cu untul si o lingura de ulei, la inmuiat ( nu calit ), doar cat sa-si faca o culoare galbuie ( 5-10 minute )
La final se va pune zaharul tos, pentru a se carameliza usor ceapa, cca 2-3 minute.
Intr-un vas Jena, uns cu ulei, se va pune muschiuletul de porc peste care se va turna 1 cana de apa.
Vasul se va acoperi cu o folie de aluminiu, apoi dat in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 1 ora ( iar din cand in cand se mai poate verifica, eventual completa cu apa daca a scazut prea mult ).
Cand muschiuletul de porc va fi fraged ( va intra cu usurinta varful de la furculita ), se va indeparta folia de aluminiu, urmand a fi adaugata ceapa caramelizata si feliute taiate grosier de pere.
Vasul se mai lasa in cuptor inca 10-15 minute ( atat cat feliile de pere se vor inmuia si forma un lichid vascos -usor maroniu lasat de la ceapa si zeama de la pere.
Muschiuletul de porc se va servi pe platou la masa, alaturi de sosul din ceapa caramelizata si felii de pere.
POFTA BUNA !!