Daca vrei un desert care sa fie hranitor si sa nu contina mult zahar atunci incearca aceasta varianta de hrisca cu lapte. Se face similar cu un orez cu lapte. Insa nu il vom servi cu dulceata, ci vom face special pentru el un sirop cu mere.
Ingrediente pentru hrisca cu lapte
150 g hrisca,
1/2 l lapte,
1 baton de vanilie,
75 g zahar pudra,
2 galbensuri,
50 g gem de caise sau capsuni,
Pentru sirop:
4 mere,
200 ml apa,
30 g zahar pudra,
4 pliculete zahar vanilat,
2 linguri rom sau esenta de rom stinsa cu apa,
Cum se face hrisca cu lapte
Hrisca se spala, se alege si apoi se lasa 8 ore ca sa se hidrateze in apa. Ea se va umfla, la fel ca fasolea. Dupa ce boabele s-au umflat se scurge de surplusul de apa si se da sub jet de apa rece.
Laptele se pune intr-un vas, se adauga batonul de vanilie taiat in doua pe lungime, se varsa si hrisca si se lasa sa fiarba 30 minute, la foc domol, amestecand din cand in cand, avand grija sa nu se prinda.
Se ia vasul de pe foc si se adauga galbenusurile si zaharul, se amesteca usor, se pune vasul la foc domol, se amesteca continuu pana ce amestecul se omogenizeaza.
Prepararea siropului:
Se pune intr-un vas apa, zaharul, zaharul vanilat, batonul de vanilie.
Se adauga merele curatate, taiate in doua (se scoate casuta cu samburi). Se lasa sa fiarba 10-15 minute, se lasa se inmoaie usor fara sa se zdrobeasca.
Merele se scot intr-un vas, se adauga 50 g gem si romul. Se pun in vasul cu sirop pe foc pentru cateva minute, pana se reduce siropul, devine mai consistent.
Se serveste cald in farfurii, se pot crea diverse forme din hrisca compacta, se adauga o bucata de mar si se stropeste cu sirop.
Daca nu aveti timp pentru a face siropul, puteti sa mancati hrisca cu lapte si cu fructe, seminte, cacao.