Orezul prăjit este o opţiune minunată atunci când te-ai săturat de banalul pilaf. În plus, are un gust care poate să fie mult mai pe placul copiilor. Dar şi adulţilor, deopotrivă.
Tehnica de preparare este diferită de ceea ce ştim noi la pilaf, deşi la baza începe tot cu un orez fiert. Căruia începem să îi adăugăm fel de fel de ingrediente, de la legume până la pui sau ou. Orezul prăjit este un orez foarte colorat şi poate să reprezinte un fel de mâncare de sine stătătoare.
Ingrediente pentru orez prăjit
1 cană de orez basmati
1 morcov mic
1 ceapă mică, tăiată mărunt
sare, piper, ulei
1 ceapă verde
mazăre
porumb
1 ou (opţional)
1 piept de pui (fiert, tăiat cubelete – opţional)
Cum se face orezul prăjit
Pentru a face orez praiit ai nevoie în primul rând de orez fiert şi bine răcit. Aşa că începem cu acesta. Fierbem orezul astfel încât să nu se facă un terci. Putem pune, ca să fim siguri, o cană de apă la o cană de orez şi îl fierbem la foc mic, acoperit. Dacă mai este nevoie de apă mai adăugăm câte puţină pe parcurs.
Pe la jumătatea perioadei de fierbere adăugăm şi morcovul tăiat cubuleţe mici şi sărea. Cu câteva minute înainte de a lua orezul de pe foc adăugăm şi mazărea. Porumbul, dacă este din conservă, nu mai trebuie fiert.
Odată ce orezul s-a răcit, el poate să fie prăjit. Se foloseşte o tigaie wok, dacă avem la îndemână şi punem în ea porumbul cu un pic de ulei. Tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a ne apuca şi flacăra să fie mare. Dacă vrem şi piept de pui şi ou acum este momentul să le adăugăm. Oul se face omletă şi se separă în bucăţele mici. Puiul trebuie să fie şi el fâşii.
Adăugăm deasupra şi orezul şi îl lăsăm să se călească cam două minute. El trebuie să iasă un pic prăjit şi mult mai uscat decât îl mâncăm de obicei.
Video
Dacă sunteţi curioşi cum se pot face toate acestea foarte rapid şi folosind o singură tigaie, atunci urmăriţi video de mai jos.