Cel mai sanatos mod de a consuma un ou este cel posat ( cu un galbenus moale sau mai tare, dupa “cheful”nostru ).
Este o metoda buna de a-i ‘pacali’ pe nazdravanii nostri mici care prefera ouale prajite; sunt indicate si pentru persoanele aflate la dieta sau pentru cele cu regim alimentar.
Este potrivit mai ales atunci cand stim ca masa de dimineata trebuie sa ne tina satui si plini de energie pentru o perioada mai lunga.
Ingrediente ou posat ( ptr 2 persoane )
2 oua ( de preferat ar fi cele de tara )
1/2 lingurita otet de mere ( ajuta la coagularea rapida a albusului )
un praf de sare
Pentru servit
1 lingura ulei masline ( ptr stropit painea prajita )
1 felie de paine prajita
o garnitura de salata ( nasturel, spanac, salata verde, cicoare rosie etc.. ) optional
50 g masline negre fara samburi ( ptr servire ) optional
fresh de portocale (optional)
Cum se face ou posat
Intr-o craticioara adanca si cu peretii inalti ( diam de 10-15 cm ) se va pune apa la clocotit ( ca 5-6 minute ) impreuna cu sarea si otetul de mere.
Cand apa a ajuns la punctul de fierbere ( incepe sa faca bule ) se va da focul la mic, iar cu ajutorul unei spatule, unui tel sau unei linguri de metal, se va amesteca circular in apa, astfel incat sa se creeze un vartej ( urmand a fi adaugat oul ptr posat )
Separat, ouale se vor sparge pe rand ( cantitatea depinde de cate persoane sunt la masa ) intr-un bol, apoi se vor adauga usor in vartejul de apa creat ( amestecand cu lingura cu grija sa nu-l spargem, pana se va ridica la suprafata ).
Pentru un miez ( galbenus ) mai moale se va lasa cca 3-4 minute, iar pentru unul ma tarisor cca 5 minute.
Oul posat se va lua usor cu o spumuiera ( lingura cu gauri ) dupa care este lasat sa se scurga deasupra unei farfurii sau a unui prosop absorbant.
Se va servi imediat pe o felie de paine prajita ( toast, neagra de tara, secara etc…) stropita ( optional ) cu putin ulei de masline, pe un pat de salata ( nasturel, spanac, salata verde, cicoare rosie etc.. ) si cu un fresh de portocale.
POFTA BUNA !!