Paella cu fructe de mare

Paella este un preparat traditional din Spania, pe baza de orez si fructe de mare, dar este raspandit si in bucatariile romanesti (si chiar il gasim  stradal mai in ultima vreme, servit in lipii libaneze, fierbinti).

Vom face o reteta de paella cu fructe de mare proaspete cumparate de la magazinele specializate, in bucataria de acasa. Este o mancare foarte apreciata de membrii familiei, cu ingrediente proaspete,  cunoscute, salvand cina in familie.

Ingrediente paella cu fructe de mare

300 g fructe de mare ( calamari, creveti, scoici etc… ) proaspete

200 g piept de pui

250 g orez bob rotund

1 ceapa potrivita

3 catei usturoi

1/2 ardei gras rosu

1/2 ardei gras verde

2 rosii mari coapte

1 lingurita sofran ( sau curcuma, curry ) un condiment special pentru a da culoare galbena

1 lingura de paprika

4 linguri de ulei de masline

1/2 legatura de patrunjel verde

1 lamaie ( taiata in sferturi, pentru servit paella )

sare

Cum se face paella cu fructe de mare

Pentru o paella reusita trebuie sa sotam ingredientele pe rand si anume: intr-o tigaie de teflon cu peretii inalti si incapatoare, punem uleiul la incins, apoi la sotat  pieptul de pui taiat bucatele, 5-7 minute ( pana isi schimba culoare, devine albicios), scos apoi intr-un vas.

Peste uleiul ramas adaugam calamarul taiat bucati mici, sotat cca 5-7 minute, scos si pus peste pieptul de pui.

Ceapa curatata, taiata julien impreuna cu usturoiul taiat feliute le adaugam in tigaie in uleiul ramas ( care va avea un gust deosebit de bun ), amestecand continuu si la foc iute ( pana devine translucida) cca 5-7 minute.

Ardeiul gras tocat marunt, il adaugam peste ceapa ( pana se va inmuia ), apoi rosiile tocate marunt, asezonand cu sare, piper, sofran ( sau curcuma, curry ), paprika, lasand sa fiarba cca 10 minute.

Orezul spalat sub jet de apa, se adauga peste ingredientele din tigaie, amstecand pana se vor combina aromele, urmand sa adaugam apa ( 800 ml, pentru a fierbe orezul ), punem un capac si lasam sa fiarba inabusit cca 25-30 minute ( amestecand din cand in cand, pentru a nu se prinde orezul de fundul cratitei, iar daca lichidul a scazut, se mai poate adauga putina apa).

Spre finalul gatirii orezului, adaugam bucatile de piept de pui, calamarul, amestecand usor compozitia cu o spatula.

Patrunjelul verde proaspat tocat il adaugam la sfarsit peste paella, cand inchidem focul.

Paella cu fructe de mare, se transfera intr-un platou, decorat cu masline negre si sferturi de lamaie, servindu-se individual in farfurii albe intinse, fierbinte.

POFTA BUNA !!

Sursa foto