Cartofii, fiind o leguma sanatoasa, se gasesc mai tot timpul in camarile noastre de acasa, fiind indispensabili.
Cand suntem in pana de timp si nu stim ce sa gatim pentru cina, dam o fuga in camara si meniul este deja facut, familia multumita, mai ales membrii cei mici care iubesc piureul de cartofi.
Vom face o pasta de cartofi ( sau asa zisul piure de cartofi ) de post, imbunatatind gustul cu castraveti murati ( optional ).
Ingrediente pasta de cartofi
500 g cartofi albi
1 ceapa potrivita ( se va pune la fiert odata cu cartofii )
2 catei usturoi
1-2 castraveti murati ( optional )
50 g margarina vegeala
100 ml zeama de la cartofii fierti
100 ml suc de rosii ( decor si gust
cateva fire de patrunjel proaspat ( optional )
sare, piper
Cum se face pasta de cartofi
Cartofii se vor spala mai intai sub jet de apa rece, apoi vor fi curatati de coaja, taiati in cuburi potrivite si pusi la fiert intr-o oala ( capacitate de 2 l ) cu apa rece si un praf de sare, pentru cca 30 minute.
Pentru un gust mai bun dat cartofilor, se vor adauga in timpul fierberii ceapa curatata ( dar intreaga ) si cateii de usturoi curatati.
Dupa timpul de fierbere alocat, cartofii se vor scurge de zeama ( dar se va pastra o cana cu zeama ), apoi se vor pune in blender la mixat, impreuna cu: margarina vegetala, zeama de la fiertul cartofiilor, sare si piper ( cca 2-3 minute, pana se va obtine o pasta pufoasa ).
Pasta de cartofi, se va transfera intr-un bol, iar optional, se pot pune castravetii murati taiati in cubulete mici si storsi de zeama.
Separat, in alt bol, alaturi de pasta de cartofi, se va pune pentru servire suc de rosii, care a fost in prealabil dat intr-un clocot, impreuna cu 1 lingurita de zahar ( va taia din aciditatea sucului de rosii ), sare si piper dupa gust.
Fiind o pasta de cartofi de post, se va servi ca atare, fara carne alaturi, decorata pentru aspect apetisant cu patrunjel proaspat tocat ( optional ), cu paine proaspata si cu acritura ( varza murata, gogosari la otet sau gogonele murate ).
POFTA BUNA !!!