Pasta de fasole

Este un preparat traditional din bucataria romaneasca, gustos, satioas si usor de facut.

Acest preparat se gateste diferit de zona din care provine.

Am ales sa facem o reteta  moldoveneasca  care se foloseste mai des, fiind deasemenea buna pentru zilele de post.

Ingrediente pasta de fasole

500 g fasole ( recomandat ar fi fasolea alba cu bob rotund, fiind gustoasa si fierbe repede )

100 g masline negre rondele

1 ceapa mare ( pentru pasta de fasole )

1 ceapa+ 1 morcov mic ( la fiert fasolea ptr gust )

20 ml suc de lamaie

50 ml ulei de masline

cateva frunzulite de patrunjel proaspat ( ptr decor )

sare. piper

Cum se face pasta de fasole

Fasolea se spala bine, se curata de eventualele impuritati ( pamant, pietricele ), apoi se va pune la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata.

A doua zi se va scurge de apa in care a stat si se va pune la fiert intr-o oala cu apa calduta ( ptr cca 30 minute, daca fasolea este inmuiata deja ).

Dupa ce a fiert o vom scurge ( dar se mai pastreaza o cescuta de zeama, daca va fi nevoie ptr pasta ), o vom pune intr-un blender impreuna cu uleiul, mixand-o pana devine o pasta omogena.

Daca pasta va parea prea  inchegata, o mai putem subtia cu zeama de la fasolea fiarta.

Transferam pasta de fasole intr-un bol si adaugam ceapa tocata foarte marunt, maslinele negre rondele, amestecand-o cu ajutorul unei spatula sau lingura de lemn.

Apoi o condimentam dupa gust cu sare, piper, suc de lamaie si orna cu frunzulite mici de patrunjel.

Pasta de fasole se poate servi pe post de aperitiv, la o masa tip bufet pe bucatele mici de paine prajita si cu feliute mici de gogosari la otet etc..

TRUCURI SI IDEI

Pasta de fasole merge foarte bine inlocuind ceapa cu usturoiul pisat si cu ceapa calita cu bulion deasupra.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto