Ca fiecare gospodina, cautam sa cumparam din piete legume proaspete de la micii producatori, renuntand mai ales pe timp de vara-toamna de a cumpara legume de la supermarkete.
Luna iunie este luna in care ne putem bucura de cele mai multe legume si fructe proaspete, atat folosindu-le ca ingredient pentru retete culinare, cat consumandu-le in stare proaspata.
Deoarece in luna iunie este postul Sf Petru si Pavel, un post usor de tinut, vom face o mancarica din pastai late galbene dietetice, cu un sos de ceapa inabusit, deoarece sanatatea pentru multi dintre noi nu ne permite sa mai mancam prajeli.
Ingrediente pastai late galbene cu sos de ceapa dietetice
1 kg pastai late galbene
2 cepe mari
50 ml ulei de masline
2 linguri de pasta de bulion
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
sare, piper
Cum se fac pastai late galbene cu sos de ceapa dietetice
Pastaile se vor curata de codite, apoi rupe in doua ( daca sunt prea lungi, iar daca nu, le vom lasa intregi ).
Acestea se vor spala cu apa calda ( nu rece, deoarece se pot intari si nu mai fierb usor ), si se vor pune intr-o strecuratoare pana ce vom pregati sosul de ceapa.
Ceapa o curatam de coaja, spala si taia pestisori, urmand a fi pusa la inmuiat intr-o cratita cu fund dublu ( pe care o vom folosi pana la sfarsit ) cu uleiul de masline inca de la inceput, amestecand cu o spatula continuu, pentru 20 minute.
Cand ceapa a devenit foarte putin translucida, adaugam apa calduta din cand in cand, pentru a iesi inabusita si a se topi, apoi punem pastaile late galbene, completam cu apa fierbinte ( atat cat vor fi cuprinse ).
Peste cratita punem un capac pentru a fierbe inabusit pastaile si a se forma un sos mai vascos, cca 30-35 minute.
Cand pastaile au fiert ( incercate prin strangere intre degete si daca sunt moi, atunci sunt fierte ), adaugam pasta de rosii ( pentru un aspect mai apetisant ca, culoare ), asezonam apoi cu sare, piper dupa gust si marar proaspat fin tocat.
Aceasta mancarica de pastai galbene se poate servi fierbinti cu mamaliguta, cu castraveti murati de vara, sau rece, in farfurii albe si decorata cu patrunjel proaspat tocat fin.
Pentru persoanele care au sanatatea de ” fier”, se poate adauga la sfarsit in cratita cateva linguri de smantana de gatit.
POFTA BUNA !!