Ti se pare ca o portie de paste cu sos rosu ar fi ceva banal? Gresesti, daca folosesti ingredientele porivite acest fel de mancare poate sa fie o adevarata placere pentru simturi. Aroma de la rosii merge perfect cu cea de patrunjel si busuioc proaspete.
Ingrediente paste cu sos rosu
500 g spaghete
2 linguri unt ( se pune peste spaghete dupa ce fierb si se limpezesc )
2-3 catei usturoi
1 ceapa rosie potrivita
10 buc rosii cherry
100 ml suc rosii
1 lingura zahar ( ptr sos, taie aciditatea din sucul de rosii )
3 linguri ulei masline
100 g masline negre fara samburi ( feliate sau intregi )
200 g mozzarella
busuioc proaspat, patrunjel proaspat
1 ardei iute verde ( optional )
sare, piper
Cum se prepara sosul pentru paste
Se caleste ceapa impreuna cu usturoiul intr-un vas de inox sau tigaie de teflon impreuna cu 3 linguri de ulei de masline, 5-6 linguri de apa , aproximativ 2 minute la foc iute, amestecand continuu fara sa ardem ingredientele.
Se adauga ardeiul iute taiat rondele pentru un sos picant daca dorim( optional ).
Se toarna sucul de rosii ( trebuie sa alegem un suc consistent , concentrat) , apoi se mai fierb impreuna cca 10 minute,dupa care se adauga zaharul ( pentru a taia din aciditatea sucului de rosii) amestecand continuu, adaugandu-se spre final rosiile cherry taiate jumatati ( iar daca sunt mici se vor lasa intregi). Dupa fierbere se lasa sosul obtinut aproximativ 5 minute sub capac pentru omogenizarea aromelor.
Cum se fac paste cu sos rosu
Spaghetele se pun la fiert in apa clocotita cu sare, respectand instructiunile de pe pachet ( se vor lasa al dente ), apoi se limezesc cu apa calduta, se lasa la scurs intr-o strecuratoare, transferandu-se intr-un bol adanc cu peretii inalti, apoi se pune untul peste ele amestecandu-le cu o lingura speciala pentru paste ( iar in lipsa lor cu doua furculite).
Peste spaghetele calde se pune sosul fierbinte, felii de mozzarella, decorandu-se cu frunze de busuioc proaspat si patrunjel proaspat taiat fin.
Spaghetele cu sos rosu se vor servi individual pe farfurii intinse albe, langa un pahar de vin alb sec Sauvignon Blanc, rece si plin de arome.
POFTA BUNA !!!