Este o reteta de duminica, atunci cand dorim sa profitam mai mult de timpul liber si meniul sa fie plin de vitamine.
Pe linga legumele cunoscute si folosite mai tot timpul alaturi de diferite preparate, vom incerca una mai putin intrebuintata, cu un gust foarte bun, inlocuind cu succes cartoful….si anume: NAPUL! o leguma cu multe calitati nutritive.
Ingrediente peste cu legume
1 caras proaspat de 1,5-2 kg ( indicat a fi cumparat din magazinele cu specific pescaresc )sau: salau proaspat, pastrav etc..
1 nap de cca 150-200 g
1 ardei gras rosu
2 rosii
1 morcov potrivit
1 dovlecel verde
4-5 catei usturoi
50 ml ulei masline
1/2 legatura patrunjel
200 ml vin alb sec
200 ml suc de rosii
1 lingura paprika dulce
1 lamaie ( zeama )
sare, piper
Cum se face peste cu legume
Pestele caras proaspat se va curata ( ori se poate curata la magazinul de specialitate fara sa ne chinuim acasa ) de solzi cu un aparat special ( sau in lipsa cu o lingura ), maruntaie si spala bine in interior sub jet de apa rece.
Inainte de a fi bagat in cuptor, carasul va fi pregatit: crestat cu un cutit ascutit ( doar foarte putin, nu mult, atat cat sa poata fi condimentat ) pe ambele parti.
Intr-un bol mic se va face un sos din: 3 linguri ulei masline, 3 catei usturoi pisat, zeama de lamaie, sare, piper si paprika dulce, amestecate cu un tel mic pana la omogenizare completa.
Carasul se va unge bine cu sosul obtinut ( se va introduce si prin crestaturile facute ), apoi este lasat la rece intr-un vas la frigider pentru cca 15-20 minute ( cat se vor pregati legumele pentru cuptor ).
Intr-un vas Jena dreptunghiular ( pentru a fi pus pestele intreg ) uns cu restul de ulei de masline, se va face un pat din legume curatate, spalate si taiate dupa forma dorita ( rosiile feliate; ardeiul taiat in fasii groase; morcovul rondele groase; dovlecelul felii, napul in bucati mari;).
Legumele astfel pregatite vor fi asezonate in “ploaie” cu un amestec facut separat din: sare, piper si paprika dulce.
Pestele caras pregatit in prealabil se va aseza peste legume impreuna cu vinul alb amestecat cu sucul de rosii si dat vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 45-50 minute la foc moderat.
OPTIONAL: pentru o gatire mai rapida si un produs gatit dietetic ( sa fie gatit sub abur ) vasul se va acoperi inainte de a fi dat la cuptor cu o folie de aluminiu pentru cca 20-25 minute.
Aproape de final, folia de aluminiu se poate indeparta pentru a-si face o fata de copt atat pestele cat si legumele.
Pestele cu legume se poate servi imediat pe farfurii albe intinse cu legumele alaturi, sau se poate servi si rece ( daca familia nu va ” devora totul la o masa ), decorat pentru aspect apetisant cu patrunjel proaspat tocat.
POFTA BUNA !!