Cu totii iubim pestele pane. De aceasta data il vom face chiar si mai bun, servindu-l impreuna cu un sos facut din smantana si ciuperci.
Ingrediente peste cu sos de ciuperci
4 bucati peste fara oase ( pangasius; novac; cod etc..)
50 g faina alba ( ptr tavalit peste )+ 1 lingurita boia dulce
ulei ptr prajit ( 100-150 ml ) vegetal
sare, piper ( ptr asezonat peste )
Pentru sos ciuperci
500 g ciuperci proaspete Champignon
1 ceapa potrivita
1 lingura ulei vegetal
100 g smantana gatit
1 lamaie ( zeama )
sare piper
Cum se face sosul de ciuperci
Intr-o craticioara sau o tigaie de teflon cu peretii inalti se vor pune uleiul la incalzit si ceapa curatata si taiata marunt, amestecandu-se continuu ( pentru a nu se arde, ci atat cat devine translucida ).
Ciupercile, curatate si taiate in felii groase ( pentru a fi vizibile in sos ), se vor adauga peste ceapa impreuna cu: zeama de lamaie, sare si piper ( pentru a-si lua arome inca de la inceput ), lasandu-se la fiert cca 20-25 minute ( cat va scadea din lichid ).
Smantana de gatit se va adauga la sfarsit, lasandu-se sa mai dea intr-un clocot-doua ( cca 5-8 minute ), pana se va obtine un sos fluid, putin ingrosat ( ca o smantana mai groasa).
Cum se face peste cu sos de ciuperci
Pestele inainte de gatire cu 5-10 minute, se va tavali pe ambele parti printr-un amestec de: faina alba, sare, piper si boia dulce, urmand a fi prajit ( scuturate bucatile de peste inainte, de surplusul de faina ) intr-o cratita de teflon cu uleiul incins. ( cate 5-8 minute pe fiecare parte ).
Dupa prajire, pestele se va scoate pe un prosop absorbant ( pentru a se elimina din surplusul de ulei ).
Pestele, se va servi cald pe o farfurie cu sos de ciuperci deasupra, decorat cu patrunjel proaspat tocat fin.
POFTA BUNA !!