Pestele este un aliment sanatos care se consuma indiferent de perioadele din an.
Vom gati un peste cu o denumire dintr-o ” poveste ” si anume peste lup de mare, care este de fapt din categoria familiei de biban, un peste gustos cu putine oase.
Desi pare un preparat ” banal” pestele poate avea o savoare deosebita si sa fie o delicatesa, alaturi de un vin alb sau rose, impresionand membrii familiei sau oaspetii invitati la masa.
Ingrediente peste lup de mare cu sos de ardei
1 peste lup de mare de 1,5- 2 kg ( sau pot fi 2-3 pesti de cca 300-400 g/bucata )
3 ardei gras rosu
1 mango proaspat
1/2 lamaie ( zeama )
100 ml suc de rosii
1 ardei iute rosu
2 lingura sos soia
2 catei usturoi
2-3 linguri ulei de masline
sare, piper
Cum se face peste lup de mare cu sos de ardei
Pentru inceput se va pregati pestele lup de mare ( biban ), care se va curata de solzi si intestinele, apoi este spalat bine in interior si exterior sub jet de apa.
Cu un prosop absorbant, pestele se va usca, urmand a fi uns cu: ulei si asezonat cu sare si piper, atat in interior cat si exterior.
Pestele lup de mare ( biban ) se va lasa la rece pe un platou, cca 20 minute, pentru a-si lua din condimente.
Intre timp se va pregati sosul de ardei si anume: ardeii grasi se vor curata de seminte si cotor, apoi vor fi taiati in bucati potrivite ( ptr ca oricum vor fi mixati ) si caliti intr-o tigaie de teflon cu 1 lingura de ulei cca 2-3 minute ( pana se vor inmuia ).
Mango ( care va da o savoare deosebita sosului si un iz exotic ), se va curata de coaja, este indepartat samburele, apoi taiat in cubulete potrivite si pus in blender impreuna cu: ardeii grasi inmuiati, sosul de soia, ardeiul iute, zeama de lamaie, cateii de usturoi si sucul de rosii, mixandu-se cca 1-2 minute pana se va obtine o pasta cu un gust dulce acrisor.
Sosul de ardei obtinut, se va transfera intr-un bol, asezonandu-se daca va mai fi nevoie cu sare si piper dupa gust.
Pestele lup de mare ( biban ) pregatit in prealabil se va pune pe gratarul incins sau pe un grill, intorcandu-se pe ambele parti la fiecare 3 minute ( acest lucru depinde de marime si greutate..daca va fi mai gros, atunci se va lasa mai mult la copt pe gratar pe fiecare parte 5-8 minute ).
Pe un platou se va pune pestele lup de mare ( biban ) portionat in bucati ( cat pentru o portie de persoana ), sau lasat intreg in cazul cand este de marime mica ( 300-400 g/ bucata ), peste care se va pune sosul de ardei.
TRUCURI SI IDEI
Optional, alaturi de acest peste poate sta si o garnitura de legume…. in cazul acesta recomandat ar fi broccoli fiert si sotat in ulei.
POFTA BUNA !!!