Piure cu oua la cuptor

O mancare de vara, rapida si  perfecta pentru o cina!!

Pentru ca folosim  oua la aceasta reteta, este bine sa stim cum le  putem verifica daca sunt proaspate sau nu ( fie cumparat de pe piata de la tarani sau din supermarket ):

Oul se poate verifica daca il scufundam intr-un ibric in care am facut o solutie cu sare si apa ( din ochi )astfel:

  • Cel de 1-2 zile atinge fundul vasului cu varful
  • cel de 3 zile ramane la jumatatea vasului
  • cel de 4 zile se ridica pana atinge suprafata apei
  • cel de 15 zile pluteste rasturnat… deci nu se va putea consuma

Ouale daca sunt tinute la rece in frigider, se pot consuma in cel putin 10 zile.

Ingrediente piure cu oua la cuptor

500 g cartofi albi ( sunt buni ptr piure )

4 oua ( indicate ar fi sa fie cumparate de la oamenii de la tara )

8 felii bacon

30 g unt

1 ceasca lapte

1/2 legatura patrunjel prospat ( ptr decor )

1 ceapa rosie ( ptr decor )

50 g parmezan ( penru decor )

3 linguri unt+ 2 linguri pesmet ( pentru uns si tapetat vasul de la cuptor )

sare, piper alb

 

Cum se face piure cu oua la cuptor

Cartofii ii spalam , curatam de coaja, taiem cubulete mici, pusi la fiert intr-o oala cu apa rece si sare ( cca 30 minute, cat vor deveni moi  ).

Ii vom pune la scurs intr-o strecuratoare, apoi transferati intr-un blender la mixat 3-5 minute, impreuna cu untul, laptele, sare, piper, pana se obtine un piure pufos.

Baconul il taiem bucatele mici si pus la prajit intr-o tigaie aderenta ( fara ulei, deoarece se va lasa de la bacon ), apoi scos pe o hartie absorbanta ( pentru a se elimina din uleiul lasat ).

Intr-un vas Jena rotund ( diametru 24 cm ), uns cu unt si tapetat cu pesmet, transferam piureul de cartofi, nivelandu-l, apoi facute gropite in care vom sparge cate un ou, iar deasupra presaram baconul prajit.

Pentru persoanele care sunt la dieta si nu vor sa consume ouale prajite in cuptor, acestea se pot fierbe in apa clocotita ( pentru a fi moi ), apoi se vor curata de coaja si adaugate in farfurie peste piureul facut la cuptor sau pur si simplu ca atare ( asa cum l-am mixat in blender ).

Vasul se introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 10-15 minute, iar aproape de final, presaram putin parmezan pentru a se gratina frumos piureul.

Aceast piure de cartofi se va servi in farfurii individuale  in care va fi un ou, decorat cu rondele de ceapa rosie, patrunjel proaspat tocat, alaturi de o salata de legume stropita cu putin ulei de masline si zama de lamaie ( morcov ras, varza rosie taiata fasii mici, salata verde ).

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto