Piure de morcovi cu iaurt

Daca copiii nostri s-au plictisit de piureul de cartofi, nu ne ramane decat sa dam o fuga pana in piata si sa alegem morcovi gustosi ( cei murdari de pamant, deoarece sunt si cei mai buni, mai aproape de natural, nu fortati cu fel de fel de chimicale).

Morcovii nu trebuiesc sa lipseasca din alimentatia fiecaruia, in special din cea a copiilor incepand de la varsta de 6 luni, cand ii sunt introduse in alimentatie legumele, aceasta continand cea mai importanta vitamina… si anume vitamina A.

Aceasta leguma se gateste sub toate modurile posibile, avand o diversificare larga, dar pentru aceasta reteta, vom  gati morcovul sub forma de piure, consumandu-l ca atare sau ca si o posibila garnitura, desi in ultima vreme il gasim tot mai mult si in aluaturile de patiserie si cofetarie.

Ingrediente piure de morcovi cu iaurt

1 kg morcovi ( trebuiesc alesi cei tineri, ca sa evitam sa nimerim morcovi lemnosi )

1 iaurt natural ( sau 1/2 cana lapte )

1 lingurita miere de albine ( ptr a se intensifica mai bine gustul morcovului si sa fie mai placut la gust copiilor ) optional

30 g unt ( ptr a  fi piureul mai cremos )

1-2 linguri zeama de lamaie ( dupa gust )

un praf de sare

piper ( daca va fi consumat piureul la o friptura, de adulti )

Cum se face piure de morcovi cu iaurt

Morcovii pe care i-am ales de la piata, ii vom spala de pamant, ii curatam cu un dispozitiv special de legume, apoi sunt taiati in bucati mari si ii punem la fiert intr-o oala cu un praf de sare, cca 30 minute ( incercati cu furculita… daca intra usor in ei, atunci sunt gata fierti ).

Se vor pune la scurs intr-o strecuratoare, apoi intr-un blender, impreuna cu untul, lingurita de miere ( daca piureul este pregatit ptr copii ), iaurtul natural ( sau lapte ), ( la inceput o jumatate din cantitate, iar daca piureul este mai gros, putem adauga si cealalta jumatate ), mixand cca 1-2 minute pana vom obtine o pasta cremoasa.

La sfarsit se va asezona cu sare dupa gust ( nu prea mult daca este dat celor mici, sau putem renunta ), zeama de lamaie, piper daca este consumat si de aldulti.

Piureul de morcovi cu iaurt, se va transfera in boluri mici, consumat imediat, sau acoperite cu o folie alimentara si consumat la momentul potrivit ( doar incalzit putin intr-un vas cu apa clocotita…. bain-marie, nu la cuptorul cu microunde, daca il vom da celor mici ).

Avantajul la acest piure de morcovi este ca se poate pastra in frigider cel putin 2 zile.

Piureul de morcovi cu iaurt natural, se poate consuma ca atare sau ca si garnitura pentru diferite fripturi.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto