Spanacul gatit ( nu in stare proaspat ca si salata ), poate fi consumat ca o mancare de post, gustoasa, daca vom stii sa alegem ingredientele potrivite, sau chiar alegand alaturi o garnitura la fel de potrivita, devenind mai consistenta ( un piure de cartofi cu un sos de ciuperci proaspete….sau la alegere dupa gust si pofte ).
Ingrediente piure de spanac de post
1 kg spanac congelat sau proaspat
1 ceapa potrivita
2-3 catei usturoi ( pentru aroma )
2 linguri amidon de porumb ( sau un cartof intreg, pus la fiert impreuna cu spanacul )
4 linguri ulei vegetal
sare, piper
Pentru garnitura ( optional )
piure de carofi si un sos din ciuperci
Cum se face piure de spanac de post
Intr-o olita cu capacitate 1,5 l, se va pune apa ( 1 l ) la clocotit impreuna cu un praf de sare.
Spanacul ( daca va fi congelat se va pune in apa clocotita direct din punga, fara a fi decongelat, iar daca se va folosi spanac proaspat, atunci se va curata de cotoare, spalat foarte bine, apoi pus la fiert ) se pune la fiert pentru cca 15-20 minute.
Intre timp, intr-o tigaie mica de teflon cu uleiul la incins, se va pune ceapa curatata si taiata marunt la calit ( sotat ) cca 2-3 minute.
Usturoiul se va taia feliute si adaugat la sfarsit ( pentru aroma ).
Spanacul fiert, se va scurge intr-o strecuratoare ( eventual se mai poate pastra 1 cescuta de zeama ), urmand a fi transferat in blender la mixat ( 3-4 minute ), impreuna cu ceapa sotata, pana va deveni un piure cremos.
In aceeasi tigaie unde a fost sotata ceapa, se va transfera piureul de spanac, adaugand-se amidonul de porumb ( sau cartoful fiert si ras pe razatoarea mica ), lasand sa dea intr-un clocot-doua, astfel devenind mai vascos si consistent ( deoarece este folosit ca un fel de mancare, nu ca o garnitura ).
Piureul de spanac se va asezona dupa gust cu sare si piper.
Fiind o mancare de post, piureul de spanac se va consuma cu paine prajita sau cu crutoane de paine prajita in cuptor sau intr-o tigaie de teflon.
Trucuri si idei
Spanacul se poate servi cu un piure de cartofi si cu un sos de ciuperci proaspete, astfel devenind o masa mai consistenta de pranz, pentru zile de post.
POFTA BUNA !!