Ce poate fi mai usor de facut pentru o cina rapida de sfarsit de weekend, decat,….. PIZZA!, care desigur pentru cei mici, bucuria este imensa, exprimand-o prin…. WOW!! iar pentru noi gospodinele, un timp scurt de a petrece cat mai putin in bucatarie.
Aluatul este unul din cele mai simple de facut, mai ales ca nu va trebui lasat la crescu, ci se va lucra imediat.
Ingredientele folosite pot fi dupa preferinte si gustul fiecaruia.
Vom face o reteta cu ingredientele deja existente prin frigider, reusita cu mare succes, mai ales la gust.
Ingrediente pizza cu aluat de casa (pentru tava mare de aragaz)
Pentru aluat :
Cantitatile pentru ingredientele umede, trebuiesc sa fie exacte.
1 pahar ( vin ) ulei
1 pahar (vin ) apa minerala
faina alba cat cuprinde -150-200 g (mai mult sau mai putin, ptr un aluat elastic)
un praf sare
1 cub drojdie proaspata 50 g ( dintr-un pachetel de drojdie de 75 g )
1/2 lingurita zahar tos (ptr, a dizolva drojdia)
Ingrediente pizza
1 cutie mica de porumb dulce
100 g sunca presata (sau salam, jambon, muschiulet de porc , etc ..)
1/2 ardei gras rosu
50 g masline negre rondele
2 rosii
100 g cascaval de consistenta tare (sau…, parmezan, mozzarela etc..)
50 ml suc de rosii+ 1 lingurita oregano+1 lingura ulei masline (pentru uns aluatul din tava)
ketchup dulce sau iute (pentru servire)
Cum se face pizza cu aluat de casa
Intr-un vas incapator (pentru a se framanta un aluat cu usurinta), se va pune apa impreuna cu uleiul si sarea, amestecandu-se cu un tel, urmand drojdia dizolvata cu zaharul tos (care va grabi fermentatia si cresterea aluatului).
Faina alba cernuta, se va adauga in vas peste ingredientele umede, framantandu-se cu mana (este mai indicat, pentru a se simti cat de elastic va deveni aluatul), pana se va obtine un aluat bun de lucrat si nelipicios de maini.
Pe un blat de lucru, presarat cu faina, se va intinde un aluatul cu un sucitor, cat dimensiunea unei tavi mari de aragaz, apoi rulat pe sucitor si asezat in tava unsa cu ulei.
Peste aluatul intins, cu ajutorul unei pensule de silicon, se va intinde pe toata suprafata din sosul obtinut prin amestecul de: suc de rosii, oregano si ulei de masline.
Ingredientele uscate, pregatite in prealabil, taiate in bucati potrivite (sunca presata), respectiv felii subtiri (rosiile, ardeiul gras rosu), cascavalul ras pe razatoarea mare, se vor aseza peste aluat (pentru a cuprinde toata suprafata), intr-o ordine oarecare, dupa preferinte si imaginatie (de exemplu: porumbul dulce, sunca presata, cascavalul ras, rosiile si ardeiul feliute, rondelele de masline negre etc.., finalul fiind cascavalul ras).
OPTIONAL: se poate pune la final pe suprafata suc de rosii (inainte de a fi introdusa tava la cuptor).
Tava, se va da in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 20-25 minute (pentru a creste aluatul, sa nu ramana crud, sa aiba marginile coapte).
Pizza cu aluat de casa, se va servi imediat, taiata in portii, pe farfuri individuale, cu ketchup dulce sau iute.
POFTA BUNA !!