Spanacul, pe care multi dintre noi il ocolesc, este de fapt “medicamentul” natural, important pentru organismul nostru, datorita multiplelor beneficii nutritive, plin de vitamine.
Pentru a fi consumat si de copii ( foarte important, datorita continutului ridicat de fier ), cat si de anumite persoane sceptice la auzul spanacului, au fost inventate fel de fel de retete, incat acum se gaseste foarte des la mesele principale sub forma de : salata, supe, etc..
Noi, va propunem rulouri cu spanac (placinta cu spanac).
Ingrediente rulouri cu spanac
1 pachet aluat fraged ( cu 2 foi )
Pentru umplutura ( ptr 2 foi aluat fraged )
1,5 kg spanac tanar
4 oua ( ptr umplutura )
un cub de unt
1 cescuta zeama de lamaie
300 g branza vaci ( sau telemea putin sarata, branza Feta )
200-250 g cascaval de consistenta tare
3 linguri pesmet
1 galbenus+ 50 g smantana ( pentru uns suprafata placintei )
sare, piper
Cum se pregatesc rulourile cu spanac
Spanacul proaspat cumparat de pe piata, se va curata, respectiv se vor rupe frunzele de pe cotor, apoi se spala sub jet de apa rece ( pentru eliminarea nisipului existent in spatele frunzelor) si va fi pus la fiert intr-o oala cu 1 l de apa, un praf de sare, cubul de unt ( pentru gust ) si zeama de lamaie ( pentru a-si pastra culoarea verde ).
Dupa fierbere, spanacul se va pune la racit intr-o strecuratoare, apoi se va scurge bine de zeama ( strans intre maini )..
Cu un cutit bine ascutit spanacul se va toca pe un blat de lucru si apoi se va transfera intr-un bol in care se vor aduga restul de ingrediente necesare pentru: ouale batute spuma, branza de vaci (sau telemeaua) faramitata cu o furculita in prealabil, parmezanul, sare si piper, amestecandu-se totul cu o spatula pana la obtinerea unei compozitii omogene (buna de intins).
Cand se foloseste aluat fraged, acesta se va intinde foarte putin cu un sucitor pe un blat de lucru, pentru a fi mai subtire si a creste mai frumos la cuptor.
Umplutura de spanac, se va intinde cu o spatula pe suprafata aluatului intr-un strat subtire, apoi se adauga cascavalul ras, rulandu-se foaia, stransa putin la capete ( pentru a nu iesi din umplutura) si pusa ( sau puse daca vor fi doua rulouri ) intr-o tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt.
Rulourile formate, se vor unge cu oul batut impreuna cu smantana si presarate cu seminte de mac (optional).
Tava se va introduce in cuptorul preincalzit la 200 grade, pentru 20-25 minute ( atat cat aluatul va creste suficient de bine si prinde acea culoare de copt..aurie ).
Atentie!.. cand se folosesc foi din aluat fraged, cuptorul nu se va deschide pe parcursul coacerii, deoarece aluatul va da inapoi, nu mai creste suficient.
Ruloul de spanac sau rulourile, se vor lasa la racit, apoi portionate si servite pe un platou, la o gustare sau cina usoara.
Trucuri si idei
Se mai pot adauga in rulourile cu spanac pe langa branza de vaci ( telemea sau branza feta si cascaval), si alte ingredinte cum ar fi : sunca presata, piept de pui afumat, cabanos etc..
POFTA BUNA !!