Pentru unii suna ciudat placinta cu varza, dar este un aperitiv satios, sanatos si consumat si de persoanele care sunt la un regim alimentar, varza avand multe proprietati curative.
Se poate folosi la aceasta reteta varza murata, dar fiindca ne aflam in plin sezon de vara si pietele sunt pline cu varza, vom folosi varza proaspata.
In zonele in care se consuma aceast aperitiv cu varza si aluat ( in Ardeal) se face aproape in tot timpul anului, indiferent de sezon.
Ingrediente placinta cu varza
1 varza proaspata ( sau murata )
100 g ulei
1 pachet foi placinta sau aluat de casa
sare, piper
2 galbenusuri ( ptr uns placinta)
100 g smantana( ptr uns placinta)
200 g cascaval de consistenta tare( ptr umplutura de varza )
Pentru aluat de casa
1 kg faina alba
4 oua
100 g zahar (se foloseste la maia, pentru dizolvat drojdia)
1 lingurita sare
100 ml ulei vegetal
1 cub drojdie ( 70 g )
200 ml lapte ( cantitatea se mai poate depasi, daca va fi necesar )
Cum se face aluatul ptr placinta cu varza
Din 300 g faina, 70 g drojdie proaspata, 200 ml lapte si 50 g zahar se prepara o maia care se lasa sa creasca intr-un castron, dupa care se adauga restul de faina, ouale, restul de zahar ( 50 g ), 100 ml ulei, sarea, framantandu-se o coca la fel ca la cozonac, lasandu-se la dospit acoperit.
Din acest aluat se vor imparti 20 gramajoare de aluat in parti egale, fiind folosite cu umplutura de varza.
Cum se face placinta cu varza
Varza proaspata se curata de primele foi, apoi se va taie in doua, scos cotorul si taiata fiecare fideluta cu un cutit bine ascutit sau cu un dispozitiv special de taiat legume.
Optional, varza se poate opari inainte de a fi calita sau se poate pune la calit intr-o tigaie de teflon cu 100 ml ulei,pana va scadea din lichidul lasat, apoi asezonata cu sare si piper dupa gust ( sau optional cu putin marar ).
Cand varza calita se va raci, se va adauga cascavalul ras pe razatoarea mare, amestecandu-se usor pana se va incorpora in umplutura de varza.
Bucatile de coca care au stat la dospit, se vor intinde pe rand pe un blat de lucru tapetat cu faina, apoi se aseaza la mijloc umplutura de varza, se unesc colturile, se va presa sa nu iasa umplutura, apoi se vor aseza in tava de la aragaz, unsa bine cu ulei sau unt.
Se va unge fiecare bucata cu galbenus de ou batut intr-un bol impreuna cu smantana, apoi introdusa tava in cuptorul preincalzit la 180 grade, penru 30-35 minute, atat cat vor face placintelele o fata rumena de copt.
Placinta cu varza se va servi ca aperitiv, sau ca o gustare de dimineata.
TRUCURI SI IDEI
Placinta cu varza, in zonele traditionale ( in Ardeal ) se serveste ca aperitiv cu tuica, vermut sau bitter.
POFTA BUNA !!!