Prajitura ” betivana “este un desert extrem de gustos, aromat, consistent si potrivit pentru zilele de duminica.
Ingrediente prajitura ( tort )”betivana”
Pentru blat
10 oua
10 linguri zahar tos
7 linguri faina
4 linguri nuca macinata
1 praf de copt ( ajuta sa creasca blatul deoarece are ca ingredient nuca macinata care este grea )
1 esenta vanilie
un praf de sare
2 linguri apa rece ( ajuta albusul la crescut )
Pentru crema
200 g unt 80% grasime
150 zahar tos ( facut pudra )
1 lingura coaja lamaie
1 borcan gem de caise
Pentru sirop
500 ml zeama de compot de caise
2 plicuri zahar vanilat
coaja de lamaie
Pentru ornat
400 ml frisca lichida
100 g zahar tos pudra
Cum vom face Prajitura ( tort ) “betivana”
BLATUL
Separam albusurile de galbenusuri.
Intr-un bol vom pune albusurile cu apa rece, praful de sare, mixand pana obtinem o spuma tare ( pana se tine de tel ).
Zaharul il adaugam lingura cu lingura in albus, mixand pana se va topi bine si albusul sa aiba consistenta unei bezele.
Peste spuma de albus adaugam galbenusurile pe rand, mixand dupa fiecare.
Spre final adaugam uleiul si esenta de vanilie.
Faina amestecata cu praful de copt si nuca macinata o incorporam in spuma, amestecand cu miscari usoare de jos in sus cu o spatula ( renuntand la mixer ) pana obtinem un aluat omogen.
Pregatim o forma rotunda cu diametrul de 26 cm astfel: tapetam fundul formei cu hartie de copt si peretii unsii bine cu unt sau ulei.
Turnam compozitia in forma si dam la cuptorul preincalzit la 190 grade timp de 30-35 minute ( sau se face testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci blatul este copt ).
Cat blatul se va raci, ne ocupam de crema si sirop.
CREMA
Intr-un bol cu peretii inalti vom pune untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul si esenta de vanilie, mixand pana obtinem o crema de unt, usoara si pufoasa.
Apoi adaugam si coaja de lamaie rasa, incorporand-o usor in crema cu ajutorul unei spatule.
SIROPUL
Intr-o craticioara punem la incalzit compotul de caise ( fara sa-l fierbem ) , zaharul vanilat si coaja de lamaie ( atat cat sa se combine aromele ).
GLAZURA PENRU ORNAT
Frisca lichida impreuna cu zaharul pudra, o punem intr-un bol si cu mixerul o vom bate pana se va intarii.
Asamblare prajitura ( tort )”betivana”
Blatul racit se va taia in 3 parti.
Crema de unt si gemul de caise se va imparti in asa fel incat sa fie in mod egal pentru cele doua parti de blat.
Prima parte se va aseza pe un platou si se va insiropa bine, apoi se va pune un strat din gemul de caise, urmand stratul subtire de crema de unt.
Se adauga a doua parte pe care am insiropat-o separat pe un platou, apoi cu grija am asezat-o peste prima parte deja ornata cu crema.
Urmeaza la fel un strat de gem de caise, apoi crema unt.
La final asezam si cea de a treia parte insiropata ( acelasi procedeu de insiropare ca la a doua parte ).
Imbracam apoi prajitura-tort “betivana’ cu frisca si decoram dupa imaginatie si preferinta.
POFTA BUNA !!