Prajitura Carpati

Desi necesita un timp indelungat pentru a face aceasta prajitura, merita efortul, fiind o prajitura gustoasa datorita celor doua creme facute in casa, din ingrediente naturale, nu din prafuri comerciale.

Ingrediente pentru foi prajitura Carpati

3 oua

1 1/2 cana lapte

1 cana zahar (200 ml )

1 cana ulei ( 200 ml )

2 lingurite amoniac ptr prajituri

1,300 kg faina ( un aluat potrivit de tare, bun de intins )

Cum se fac foile pentru prajitura Carpati
Intr-un castron incapator si cu pereti inalti, amestecam ingredientele umede la inceput ( ouale batute inainte cu zaharul pana se va topi, apoi adaugam laptele, uleiul, amoniacul stins cu zeama de lamaie) apoi punem faina cate putin, pana obtinem un aluat potrivit de tare ( bun de intins pe blatul de lucru).

Incalzim cuptorul aragazului la 190 grade, apoi pregatim tava de la aragaz ( dosul ) unsa cu putin ulei si tapetata cu faina.

Din aluat pregatim cca 8 gramajoare egale din aluat, pe care le intindem pe rand pe blatul de lucru presarat cu faina ( cat dimensiunea tavii de aragaz ) cu un sucitor, apoi rulate pe sucitor si puse pe dosul tavii ( eliminand surplusul de aluat, doar sa ramana cat dimensiunea tavii ).

Se introduce tava in cuptorul preincalzit, lasand  foaia  la copt  atat cat se va intari la suprafata, apoi scoase si puse pe un blat de lucru, una peste alta ( dar cu hartie de copt inte ele )

La fel se va proceda si cu restul foilor.

Ingrediente pentru prima crema din zahar caramelizat

7 linguri de faina

1 l lapte

500 g zahar

1/2 pachet unt sau margarina Unirea

1/2 ceasca apa

2 plicuri zahar vanilat

Cum se face prima crema din zahar caramelizat

Intr-o cratita punem zaharul la caramelizat, apoi cand acesta s-a topit si are culoarea galbuie, turnam apa ( avand grija la aburi ) lasam sa se topeasca din nou zaharul, dupa care adaugam 1/2 l lapte, iar in restul de 1/2l lapte , adaugam faina pana se desface bine, urmand a fi pusa  in cratita, peste restul de ingrediente amestecand continuu pana se va ingrosa ca o smantana groasa ( la fel ca la crema de vanilie).

Dam cratita deoparte,  adaugand untul sau margarina bucati, amestecand cu telul pana se va incorpora bine si se obtine o crema omogena.

Transferam crema intr-un bol,  acoperind-o cu o folie alimentara, pentru a nu se forma pojghita, ocupandu-ne de cea de a doua crema.

Ingrediente pentru cea de a doua crema de cacao

200 g zahar

50 g cacao

1 pachet unt sau margarina Unirea

6 linguri apa

300 g nuci macinate

2 fiole esenta de rom

Cum se face crema de cacao

Punem in aceeasi cratita pe care am folosit-o la prima crema:, zaharul, cacao, apa, lasand la fiert pana se topeste zaharul, apoi adaugam untul sau margarina bucati, lasand sa mai fiarba la foc mic, dupa care dam la rece, adaugand esenta de rom si nuca macinata, amestecand totul cu un tel.

Aceasta crema de cacao se va trensfera intr-un bol, acoperindu-se la fel cu o folie alimentara, pentru a nu se forma pojghita.

ATENTIE: aceste creme se vor face in timpul cand coacem foile pe dosul tavii, deoarece crema de zahar ars trebuie sa fie calda cand o asezam intre foi.

Glazura de ciocolata

2 buc ciocolate amarui ( de calitate buna (

200 g frisca lichida ( frisca Meggle )

Ciocolata impreuna cu frisca se va pune la incalzit pana ce se va topi, apoi calduta se va turna peste prajitura, intinzandu-se energic cu ajutorul unei spatula sau cu un cutit cu lama lata.

Asamblare foi prajitura Carpati

Pentru asamblarea foilor vom pregati tava de aragaz pe care am folosit-o la coptul foilor.

Punem prima foaie unsa cu crema de zahar ars fierbinte, apoi urmatoarea foaie unsa cu crema de cacao si nuca ( rece), urmand restul de foi unse la fel.

Dam tava la rece in frigider pana a doua zi, apoi o taiem in patrate mari, apoi triunghiuri si le asezam sub forma de piramida.

Pe laterale turnam glazura de ciocolata calduta, ornand cu nuca de cocos sau bucati pralinate de nuca pisata.

 

POFTA BUNA !!