Prajitura cu fructe de padure si crema de lamaie este un desert savuros, racoritor si potrivit pentru membrii familiei cat si a invitatiilor, deoarece folosim lamaia care este un fruct acrisor si aromat.
Acest fruct crescut in soarele verii este cel mai bun ingredient, da o savoare deosebita bucatelor si dulciurilor.
Pentru a ne bucura de savoarea ei vom face ceva mai deosebit si usor de pregatit si anume o tarta pe care o vom umple cu o crema de lamaie.
Sigur cei mici, dar si noi adultii ne vom bucura de alegerea facuta.
Ingrediente pentru aluat tarta
100 g unt nesarat cu 80% grasimi
2 oua
200 g faina
50 g zahar
50 ml apa rece
un praf sare
Pentru crema de lamaie:
3 oua intregi + 1 galbenus
250 g zahar pudra
50 g unt topit
50 ml apa rece
150 ml suc lamaie
coaja rasa de la 4 lamai potrivite
4 pliculete zahar vanilat
Cum se face aluatul pentru tarta
Intr-un bol larg si adanc vom pune faina, untul, zaharul si praful de sare.
Vom amesteca totul foarte bine, dar folosindu-ne degetele pentru a incorpora untul in faina, pana ce aluatul va avea consistenta unui pesmet.
Apoi vom adauga ouale si apa rece, amestecand foarte putin, deoarece acesta va fi scos din bol si framantat pe masa de lucru tapetata cu faina, pana se va obtine un aluat omogen.
Il vom strange apoi ca pe un disc, acoperim aluatul cu o folie alimentara si-l dam la rece in frigider pentru 15 minute.
Dupa ce aluatul se va raci, il vom pune intr-o forma speciala de tarta pe care am uns-o cu unt si cu ajutorul degetelor vom intinde aluatul usor in tava avand grija sa presam bine marginile.
Vom intepa aluatul cu ajutorul unei furculite din loc in loc, ca acesta sa nu se umfle in cuptor si-l vom baga in congelator pentru 20 minute.
Se va scoate tava cu tarta din congelator si o vom baga in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15-20 minute, atat cat acesta sa capete o culoare aurie.
Dupa ce s-a copt, scoatem tava si ne ocupam de crema de lamaie.
Cum se face crema de lamaie:
Intr-un bol vom pune ouale, zaharul pudra, untul topit, sucul de lamaie si coaja rasa, amestecand totul cu un tel foarte bine, pana ce ingredientele s-au omogenizat bine.
Asamblarea crustei de tarta cu crema de lamaie
Dupa ce crusta de tarta a fost scoasa din cuptor si lasata la racit la temperatura camerei, vom turna cu grija crema obtinuta si o bagam in cuptorul deja incalzit, dar de data aceasta la 160 grade pentru 30-45 minute.
Secretul acestei tarte este coacerea cremei. Ea nu trebuie lasata la copt prea mult, ci doar sa ramana moale putin la mijloc. Coapta prea mult aceasta va crapa.
Dupa ce o scoatem din cuptor si o mai lasam la racit la temperatura camerei, o bagam la frigider cam 6 ore inainte de a fi servita, sau chiar lasata peste noapte.
Se poate servi cu fructe de padure deasupra : mure, zmeura,capsuni,coacaze, sau cu un sos de fructe de padure .
Exista foarte multe variante de servire, dar acest lucru depinde de dorinta si gustul fiecaruia.
POFTA BUNA !!!