Este o prajitura de la ora 5 pentru “ceai”, servita intr-o dupa amiaza de iarna la gura sobei cu prietenii sau membrii familiei.
Se poate face cu fructe proaspete sau cu fructe din compot ramase in borcane, neconsumate, recuperandu-se in acest fel si fructele, gasindu-le intrebuintarea potrivita.
Ingrediente prajitura cu fructe din compot
250 g faina
200 g zahar tos pudra
200 g unt
3 oua
1 plic praf de copt
1 lingurita coaja lamaie
2 pliculete zahar vanilat
fulgi de migdale ( ptr decor )
fructe din compot ( caise, piersici, visine, etc.. )
un praf de sare
Cum se face prajitura cu fructe din compot
Intr-un vas adanc se va pune untul ( la temperatura camerei ) impreuna cu zaharul tos pudra, mixandu-se pana se va obtine o crema fina de unt ( cca 10-15 minute, pana se va topi zaharul complet ).
Ouale se vor adauga intregi, unul cate unul, mixandu-se pana se va obtine o compozitie usor spumata si omogena.
Dupa ce s-a obtinut compozitie dorita, se va adauga faina cernuta amestecata cu praful de copt, zaharul vanilat si coaja de lamaie ( renuntandu-se la mixer, amestecandu-se usor cu o spatula de jos in sus, pana se va incorpora bine faina, sa nu ramana cocoloase ).
Aluatul obtinut, se va transfera intr-un vas Jena rotund, uns cu unt si tapetat cu faina.
Peste aluat se vor pune fructe din compot ( la alegere, cu ce avem prin camara la indemana ), puse la scurs inainte cu 20 minute intr-o strecuratoare si presarata suprafata cu fulgi de migdale.
Vasul Jena se va introduce in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru inceput, apoi dupa 10 minute se va reduce la 180 grade, la foc moderat ( deoarece aluatul este mai mult umed de la fructe si necesita o coacere mai temperata..lenta) pentru cca 30-35 minute.
Dupa coacere, prajitura cu fructe din compot, se va lasa la racit in vasul Jena, apoi va fi portionata dupa cum se va dori si servita pe farfuriute viu colorate.
POFTA BUNA !!