Aceasta prajitura “turnata” cu mere este o nebunie datorita faptului ca este pufoasa si gustoasa.
Este extrem de usor de facut deoarece la aceasta reteta merele nu se calesc ci se folosesc in starea lor proaspata.
Preferata de multa ori de familie atunci cand ni se face “pofta ” de ceva dulce sau ca un desert la o intalnire intre prieteni.
Ingrediente pentru placinta cu mere
6 oua
1 kg mere ( nu conteaza soiul de mere )
15 linguri zahar tos ( pudra )
15 linguri faina alba
15 linguri ulei
1 praf de copt
un praf de sare ( pentru albusul de ou )
2 linguri apa rece ( pentru albus sa le creasca volumul )
1 pachet zahar pudra cu aroma de vanilie ( pentru pudrat prajitura )
Pentru amestecul de mere rase
100 g zahar tos
1 lingura de scortisoara
100 g pesmet ( pentru a absoarbe zeama de la merele rase )
2 plicuri de zahar vanilat
50 g nuca de cocos ( pentru aroma si evident poate fi optionala alegerea )
Cum facem prajitura de mere
Mai intai ne vom ocupa de mere.
Le vom curata de coaja si de casuta cu seminte, apoi se dau pe razatoarea mare sau la robot.
In castronul in care le-am pus dupa ce le-am ras vom adauga pesmetul care le va absorbi zeama lasata, zaharul tos, zaharul vanilat, scortisoara si nuca de cocos pentru aroma, amestecandu-le usor cu o spatula.
Separam albusul de galbenus in boluri separate.
In robotul de bucatarie vom pune albusul pe care il mixam pana devine o spuma tare, apoi adaugam zaharul facut pudra lingura cu lungura, mixandu-l pana devine ca o bezea translucida.
Peste galbenus adaugam uleiul si-l amestecam usor cu ajutorul unei furculite.
Apoi il vom adauga putin cate putin peste albusul tare, amestecand de jos in sus cu o spatula pana se va incorpora bine.
Faina cernuta se va amesteca cu praful de copt si lingura cu lingura o amestecam cu ouale batute, de jos in sus pentru ca aluatul sa nu se lase.
Trebuie avut grija ca consistenta acestui aluat trebuie sa fie mai grosa decat la clatite sau sa fie la consistenta ca un aluat de pandispan.
De aceea se va pune faina cate putin ,pentru ca poate exista cazul sa nu trebuiasca toata faina.
Aluatul se va imparti in doua parti.
Intr-o tava patrata, tapetata cu hartie de copt vom turna prima jumatate de aluat peste care vom pune merele rase, apoi continuam cu cealalta jumatate de aluat.
Se poate pune in tava si tot aluatul odata si deasupra merele rase, dar exista riscul ca acestea sa se usuce deasupra in cuptor si de aceea trebuie respectata reteta.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade la inceput pentru 20 de minute, apoi reducem temperatura la 180 grade pentru inca 30 de minute pana prajitura va capata o culoare aurie.
Prajitura cu mere se va scoate din cuptor, se va lasa la racit si dupa o vom pudra cu zaharul pudra cu gust de vanilie.
Se poate taia apoi in patrate mici, romburi sau cum ne vin ideile.
POFTA BUNA !!!