Prajitura cu migdale si gris

Este o prajitura usoara, “cremoasa”, racoritoare datorita siropului dulce- amarui placut la gust.

Ingrediente prajitura cu migdale

6 oua

250 g gris

200 g faina

200 g zahar ( facut pudra )

150 g unt ( ptr prajitura )

20 g unt ( ptr uns tava )

2 portocale potrivite

15 samburi de migdale prajiti si curati de coaja

1 plic praf de copt

un praf de sare

Pentru sirop

250 ml apa

150 g zahar

3 picaturi de esenta de migdale

1 lamaie ( zeama )

Cum se face siropul

Intr-o craticioara se va pune apa, zaharul, zeama de lamaie, lasand sa dea un clocot pana se va topi zaharul, apoi se va da deoparte adaugandu-se picaturile de esenta de migdale.

Siropul se va lasa la racit si va fi folosit la momentul potrivit.

Cum se face prajitura cu migdale

Separam in doua boluri albusul de galbenusuri, urmand a fi folosite in ordinea in care vor urma.

Se va pune untul intr-un bol, mixandu-l pana devine putin cremos, apoi adaugam zaharul pudra mixand in continuare pana se va topi bine si se va forma o spuma de unt cremoasa.

Adaugam pe rand galbenusurile, mixand usor pana se vor incorpora in crema de unt, apoi grisul, faina impreuna cu praful de copt si praful de sare.

Se va amesteca totul pana se va obtine un aluat omogen,  adaugand coaja de la o portocala si treptat zeama de la cele 2 portocale, fara sa incetam a amesteca.

Albusurile se vor mixa cu un praf de sare si 2 linguri de apa rece ( pana se vor intari ), apoi se vor adauga peste aluatul obtinut , lingura cu lingura amestecand cu ajutorul unei spatule de jos in sus.

Intr-o tava patrata 30/30 cm, tapetata cu unt, transferam aluatul, introducand tava in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 20 minute la inceput, apoi se scoate tava din cuptor, se traseaza cu un cutit linii transversale, formand  patrate mici, punandu-se in fiecare cate un sambure de migdala prajita si curatata de coaja.

Se va continua coacerea prajituri inca 10-15 minute.

Dupa ce prajitura va fi gata se va lasa la racit ( doar cat sa fie calduta ), apoi se va turna siropul rece pe toata suprafata, lasandu-se in continuare in tava pana se va insiropa bine prajitura si raci in totalitate.

Prajitura cu migdale se va taia dupa urmele de cutit lasate, servi in farfuriute albe, alaturi de un fresh rece de portocale.

TRUCURI SI IDEI

Prajitura cu migdale se va servi singura sau cu o crema de vanilie, ciocolata sau cu inghetata ( in functie de anotimp ).

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto