Prajitura cu mac, stafide si glazura

Este o prajitura de vara, usor pufoasa, care se face cu usurinta si potrivita pentru un sfarsit de saptamana.

Ingrediente prajitura cu mac, stafide si glazura

200 g mac

250 ml lapte

2 cani  faina alba ( mai intai se va pune 1 1/2 cana faina, iar daca va fi nevoie se va  adauga si restul de faina, aluatul trebuie sa aiba consistenta unui chec )

5 oua

1 cana  zahar tos ( facut pudra )

200 g margarina Unirea

1 praf de copt

50 g stafide aurii

4 linguri coniac sau rom ( ptr inmuiat stafidele )

2 plicuri zahar vanilat

un varf praf sare

Pentru glazura

Avem doua variante pentru glazura:

-prima varianta:

  • 200 g zahar tos
  • 5 linguri lapte
  • 3 linguri cacao
  • 100 g unt

sau:

  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 g frisca lichida

La aceasta reteta s-a ales prima varianta de glazura, fiind mult mai gustoasa si mai naturala.

Cum se face prajitura cu mac, stafide si glazura

Se vor separa galbenusurile de albus in doua boluri, iar laptele fiert si caldut se va amesteca cu macul, lasandu-se in bol in asteptare.

Stafidele se vor pune la inmuiat in coniac sau rom, timp de 15 minute, apoi sunt scurse si adaugate in aluat.

In alt castron special pentru dulciuri, vom pune margarina impreuna cu zaharul tos facut pudra si zaharul vanilat, mixandu-le pana se va obtine o crema omogena, in care vom adauga galbenusurile, laptele amestecat cu mac, stafidele, albusurile batute spuma cu un praf de sare si faina pe care am amestecat-o cu praful de copt.

Turnam compozitia intr-o tava patrata ( 30/30 ), tapetata cu hartie de copt si dam in cuptorul preincalzit la 190 grade timp de 40-45 minute ( facandu-se testul cu scobitoarea ).

Intre timp vom face glazura: se pune la fiert intr-un ibric laptele cu zaharul si cand acesta s-a topit, adaugam cacao, lasand sa mai dea in 2-3 clocote, apoi dam la o parte sa se mai raceasca putin ( sa fie calduta ),  adaugam untul amestecandu-l cu ajutorul unui tel pana se va incorpora in crema de ciocolata.

Cand prajitura va fi gata, o lasam sa se raceasca in tava, apoi o scoatem pe un gratar si intindem glazura de ciocolata calduta, niveland-o cu un cutit cu lama lata.

Prajitura cu mac, stafide si glazura se va da la rece, apoi portiona in patrate potrivite si poate fi servita alaturi de o cupa de inghetata, la un ceai, o cafea afara pe terasa impreuna cu prietenii.

 

POFTA BUNA!!!

Sursa foto