Prajitura de post cu ananas

Prajitura cu anans de post

Postul, indiferent in ce perioada al anului va fi, este foarte “greu” de tinut pentru persoanele pofticioase de dulciuri, dar in zilele actuale, retete se gasesc mereu, in care lipsa unor ingrediente de dulce vor fi nesesizabile.

Vom face o prajitura de post, numita ” prajitura minut”, la care ingredientul principal va fi de data aceasta, fructe de ananas din compot.

Ingrediente prajitura de post cu ananas

2 cutii ananas rondele in suc propriu ( 475 g/buc )

150 g zahar tos pudra

100-150 g faina ( atat cat va deveni de consistenta unui chec )

2 linguri rom

50 g margarina topita ( pentru aluat )

2 pliculete zahar vanilat

suc de la ananas ( 50-60 ml, pentru aluat)

un praf de sare

un cub margarina+ 4 linguri zahar ( pentru tapetat forma la cuptor )

Cum se face prajitura de post cu ananas

Intr-un vas adanc cu pereti inalti, se vor amesteca cu un mixer toate ingredientele odata, pentru prajitura de post ( zaharul tos pudra, zaharul vanilat, romul, praful de sare, faina cernuta impreuna cu praful de copt, margarina topita si 50-60 ml zeama din compotul de ananas de la cutie ), pana se va obtine un aluat de consistenta unui chec.

Rondelele de ananas din compot, se vor pune la scurs intr-o strecuratoare, apoi mixate intr-un blender cca 3-4 secunde ( pana la obtinerea unui pireu ).

Pireul de ananas obtinut, se va transfera in aluat, amestecandu-se cu o spatula ( se va renunta la mixer ) de jos in sus, pana la incorporare.

Intr-o forma patrata 20/20 cm, tapetata cu margarina din belsug si zahar tos, se va pune aluatul cu bucatele mici de ananas deasupra si data forma in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40-45 minute ( deoarece prajitura contine ingrediente umede, nu trebuie riscat sa obtinem  un miez crud sau se va face testul cu scobitoarea ).

Dupa coacere, prajitura de post cu ananas, se va lasa in forma la racit la temperatura camerei, apoi scoasa pe un blat de lemn, pudrata cu zahar pudra, servita portionata dupa cum se va dori si imaginatie. Pentru un plus de aspect puteti sa puneti deasupra ananas sau piure de ananas  amestecat cu un pic de gelatina.

Prajitura de post cu ananas, se poate servi la o ceasca de ceai, sau  pentru a-i da o savoare deosebita, cu un pahar de vin alb sec.

POFTA BUNA!