Prajitura glazurata de post cu frisca vegetala

Este o prajitura ( tort ) de post cu un gust deosebit,  chiar daca nu contine oua, dar ingredientele folosite sunt gustoase mai ales frisca vegetala folosita ( care inlocuieste cu succes pe cea animala  cu grasimi saturate ).

In perioada de post este foarte des folosita, atat in familia mea cat si oferita reteta prietenelor mele care au fost inebunite dupa gustul extraordinar de bun.

Ingrediente prajitura glazurata de post cu frisca vegetala

1 cana zahar tos pudra

2 cani faina

1 cana sifon ( sau apa minerala )

1 ceasca cafea de ulei vegetal

10 linguri gem caise

4 linguri cacao

0,500 g frisca vegetala HULALA

2 pliculete zahar vanilat

3 linguri zahar tos pudra

Cum se  bate frisca vegetala HULALA

Intr-un bol de plastic punem frisca vegetala Hulala impreuna cu zaharul tos pudra, zaharul vanilat si mixam la inceput la o treapta joasa pentru a nu se imprastia ingredientele, apoi marim viteza.

Frisca lichida se va mixa atat cat se va intari si tine de paleta mixerului ( nu mai mult deoarece se va branzi ).

Aceasta se va da la rece in frigider pana la folosire.

Pentru sirop 

1 cana apa

6 linguri zahar

coaja rasa de portocala

Cum se face siropul ptr prajitura glazurata de post

Intr-un ibric punem apa, zaharul tos, zaharul vanilat la incalzit ( atat cat se va topi zaharul ).

Adaugam   coaja de portocala  ( dar o tinem atat cat ibricul va fi pe foc, apoi o scoatem pentru a nu da un gust amar siropului ).

Pentru a insiropa prajitura, siropul trebuie sa fie caldut.

Pentru glazura de ciocolata

100 g ciocolata amaruie tableta ( sau menaj )

100 g frisca vegetala Hulala

1 lingurita de rom

Toate aceste ingrediente pentru glazura de ciocolata se vor pune pe foc intr-un ibric, amesteand cu o spatula pana se va topi bine ciocolata.

Se a turna peste prajitura calduta, apoi se va da la rece in frigider, pentru a se intari bine glazura.

Cum se face prajitura glazurata de post cu frisca vegetala

Intr-un vas de plastic punem pentru inceput zaharul tos pudra impreuna cu gemul de caise, mixand pana se va topi zaharul bine cu gemul  si se va forma o pasta.

Adaugam bicarbonatul de sodiu alimentar ( stins cu otet ), sifonul putin cate putin, cacao, uleiul mixand usor la o treapta mica  pana se vor incorpora ingredientele.

Faina cernuta, o punem in ploaie  ( renuntand la mixer ), amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus.

Pregatim o tava patrata cu peretii inalti ( 30/30 ), tapetata cu hartie de copt.

Transferam aluatul in tava pregatita si o introducem in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-35 minute.

Cand blatul a crescut si suprafata s-a intarit, verificam cu o scobitoare ( si daca va iesi curata, atunci blatul este copt ).

Lasam blatul la racit pe un gratar, sau blat de lucru, apoi il taiem in doua.

Pe un platou patrat, punem prima parte de blat, il insiropam cu siropul caldut ( cu ajutorul unei linguri ) pe toata suprafata ( nu foarte mult, ci atat cat va deveni ca un burete pufos ).

Punem un strat generos de frisca, apoi cea de-a doua parte de blat.

Glazura de ciocolata  calduta o turnam peste prajitura, niveland-o pe toata suprafata cu ajutorul unei spatula.

Pentru a fi mai aspectoasa si atragatoare pentru cei mici putem pune peste glazura de ciocolata diferite forme si culori de bomboane ( stelute, bilute etc..)

Prajitura glazurata de post cu frisca vegetala o dam la rece in frigider, apoi o putem servi taiata dupa cum dorim ( felii groase de 3-4 cm sau patrate ).

 

POFTA BUNA !!