Prajitura rasturnata cu ananas

Nici nu va puteti inchipui cat de delicioasa poate fi aceasta prajitura. !!!!!

Familia mea o cere aproape mereu ca un desert dupa un pranz in familie.

Este si foarte usor de pregatit, cu ingrediente pe care sigur le mai avem prin camari ca orice gospodina.

Ingrediente prajitura rasturnata cu ananas

7 oua

7 rondele de ananas ( taiate cam cca 2 cm si depinde de marimea ananasului si de forma cratitei )

7 linguri de zahar ( de preferat sa fie facut pudra, pentru aluat )

3 linguri zahar tos ( pentru caramelizat ananasul)

3 linguri zahar tos ( pentru a presara ananasul caramelizat inainte de a turna aluatul peste )

7 linguri de faina ( se mai pot adauga 1-2 linguri daca va mai fi nevoie )

1/2 plic praf de copt

50 g unt ( pentru uns forma )

1 esenta zahar vanilat

un praf de sare

6 -7 cirese confiate ( pentru decor )

Cum vom face prajitura rasturnata cu ananas

Se va curata ananasul de coaja dupa metoda stiuta de voi, apoi se vor pregati rondele ( atat cat trebuiesc pentru a acoperi fundul unei cratite ).

Pentru aceasta prajitura am folosit o cratita emailata ( cu un diametru de 26 cm ), nu o forma de tort.

Vom pune la caramelizat 3 linguri de zahar ( fara sa amestecam in el, ci miscata doar cratita pana se va carameliza ), atat cat va capata o culoare aurie ( nu maronie deoarece va fi amar ).

Dupa caramelizare, dam cratita la racit, apoi ungem peretii cu unt ( la temperatura camerei ) si asezam rondelele de ananas ( golurile se pot completa cu bucatele mici de ananas ).

Presaram  peste ananasul caramelizat cu o lingura zaharul tos ( 3 linguri ) si dam la cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 15 minute.

Intre timp vom pregati aluatul de pandispan.

Separat intr-un vas vom bate albusurile spuma tare cu un praf de sare si 2 linguri apa rece cu ajutorul unui mixer manual.

Apoi adaugam zaharul pudra mixand in continuare pana se va topi bine zaharul si va avea aspect de bezea lucioasa.

Pe rand adaugam  galbenusurile, mixand in continuare pana se vor omogeniza in albus.

Faina amestecata cu 1/2 plic praf de copt, o vom turna treptat in compozitie cu ajutorul unei linguri ( dar renuntand la mixer ) amestecand-o cu o spatula de jos in sus cu miscari lente.

Dupa ce am scos cratita din cuptor, turnam aluatul obtinut si dam iarasi la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 25-30 minute ( atat cat aluatul se va intari deasupra si a avea culoare de copt, adica se va rumeni frumos ).

Prajitura odata scoasa din cuptor se mai lasa in forma sa se aseze ( sa se odihneasca ) putin cca 10 minute.

Se va rasturna pe un platou de tort si se va decora cu cirese confiate ( sau ne folosim orice fel de imaginatie de a decora ).

TRUCURI SI IDEI

Daca dorim aceasta prajitura rasturnata cu ananas se poate imbraca cu frisca si orna cu fel de fel de fructe.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto