Prajitura tavalita

Denumirea de prajitura “tavalita” suna ciudat, dar este o prajitura cu un blat de pandispan pufos, una din prajiturile copilariei cu un succes necontestat si in randul celor mari.

Se face foarte usor, cu ingrediente ieftine si poate de multe ori a fost salvarea noastra cand familia avea pofta de ceva dulce intr-o zi de duminica!.

Ingrediente prajitura “tavalita “

5 oua

200 g zahar

200 g faina alba

2 linguri apa rece ( ptr albus )

un varf de sare

1 praf de copt

2 pachetele zahar vanilat

250 g nuca macinata ( sau nuca cocos )

Pentru sirop ( glazura )

1 cana apa

1/2 pachet unt ( 100 g ) ( se va folosi unt si nu margarina, deoarece prajitura va avea un gust mai bun )

1/2 cana zahar tos

1 esenta de rom

5 linguri cacao

Cum se face prajitura “tavalita”

Intr-un bol, vom pune albusul cu un  praf de sare si apa rece, care a fost separat de galbenus.

Se vor mixa, pana vor deveni o spuma tare, apoi treptat se va adauga zaharul tos, zaharul vanilat, mixand in continuare, pana ce aceste se va topi, iar albusul va avea consistenta unei bezele.

Se va adauga si galbenusurile pe rand, amestecandu-se pana se vor incorpora bine in compozitie.

Faina pe care am cernut-o impreuna cu praful de copt intr-un bol, o adaugam in “ploaie”( renuntand la mixer ), amastecand-o cu o spatula de jos in sus ( pentru a nu se lasa aluatul ).

Transferam aluatul de pandispan intr-o tava patrata ( 25/25 cm ), tapetata cu hartie de copt, si dam in cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru 25-30 minute.

Blatul  de pandispan se va scoate din tava dupa coacere, apoi lasa la racit pe un blat sau gratar, ocupandu-ne de glazura ( sirop ).

Intr-o craticioara punem la topit zaharul cu apa, apoi cand ajunge la fierbere adaugam cacao, untul, amestecand cu o spatula, pana ce aceasta se va ingrosa putin ( un lichid vascos, nu prea gros ).

La sfarsit adaugam esenta de rom, lasand glasura la racit pentru 15 minute, atat cat vom portiona blatul de pandispan in cubulete destul de potrivite ( atat cat pot fi consumate dintr-o singura servire ).

Cu ajutorul unei furculite, infingem in fiecare cub in parte, inmuiem in glazura calduta ( nu fierbinte ) pana se acopera uniform, scurgem surplusul de glazura, apoi tavalim cuburile in nuca macinata ( sau nuca de cocos ).

Se vor aseza pe un platou special pentru prajituri, lasa la racit apoi servite.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto