Prajitura “uniunea europeana”

 

 

Ingrediente prajitura ( tort ) ” Uniunea Europeana”

Pentru blat

8 oua

13 linguri de zahar tos pudra

12 linguri nuca macinata

8 linguri de faina alba

3 linguri de cacao

1 praf de copt

1 lingura rom

2 linguri apa rece

un praf de sare

Pentru crema tort

8 galbenusuri

200 g zahar tos pudra

1 pachet unt 65% ( 200 g )

3 linguri lapte

Pentru sirop 

500 ml apa

8 linguri zahar tos

2 linguri rom

1 lingura cacao

coaja portocala ( pentru aroma )

Cum se face siropul

Intr-un ibric se vor pune ingredientele, amestecandu-se pana se va topi zaharul, cat sa ajunga siropul la functul de fierbere, apoi stins focul.

Siropul obtinut se va folosi caldut pentru isiroparea blatului ( eventual se mai poate reincalzi, daca s-a racit prea mult )

Cum se face prajitura ( tort ) “Uniunea Europeana “

Se vor separa albusurile de galbenusuri, folosindu-se pentru blat numai albusurile, galbenusurile pastrandu-se pentru crema de interior.

Albusurile, se vor pune in robotul de  bucatarie, la mixat, impreuna cu un praf de sare si 2 linguri apa rece, pana ce vor deveni o spuma tare.

Zaharul tos pudra, se va adauga peste spuma tare de albus, mixandu-se in continuare ( pana se va topi bine ), cat sa capete spuma de albus o consistenta sticloasa ( ca de bezele ).

Atentie!:pentru urmatorul pas, se va renunta la robotul de bucatarie, folosindu-se o spatula.

Peste  spuma tare de albus, va urma  nuca macinata ( lingura cu lingura ), amestecandu-se cu spatula de jos in sus, pana la incorporare.

Faina, cernuta si amestecata cu praful de copt si cacao, se va adauga in bol, amestecandu-se la fel ca si nuca macinata cu o spatula de jos in sus, pana la incorporare  ( sa nu ramana cocoloase de faina ), sa aiba aluatul consistenta unui chec.

Intr-o forma de tort, tapetata cu hartie de copt, se va transfera aluatul si dat in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 35-40 minute.

Dupa coacere, blatul de tort se va scoate din forma pe un gratar, lasat la racit in asteptare, pana va fi folosit.

Intre timp se va face o crema fiarta din galbenusurile ramase si anume  :

  • galbenusurile se vor mixa cu 250 g zahar pudra, 3 linguri de lapte, pana vor deveni o spuma albicioasa si vor creste in volum (  iar zaharul sa fie bine topit ).
  • crema obtinuta, se va fierbe la bain-marie, amestecandu-se continuu, pana se va ingrosa ( sa capete consistenta unei smantani mai groase.
  • dupa fierbere, crema se va da la o parte, lasa la racit ( doar calduta ), apoi incorporandu-se untul bucatele ( la temperatura camerei ), pana la topirea completa in crema.
  • Pentru un aspect cremos, crema se poate mixa pentru 1 minut, apoi folosita.

Blatul de tort racit, se va taia in 3 straturi care se vor insiropa usor, apoi pusa crema intr-un strat subtire intre feliile de blat ( ultimul strat, imbracandu-se cu crema, care s-a oprit intr-un bol ).

Tortul se poate imbraca cu aceeasi crema (intr-un strat subtire ), si decorat cu nuca macinata, si cu ciocolata rasa ( optional )

Prajitura( tort) “Uniunea Europeana “, se va da la racit in frijider, apoi servita la momentul potrivit.

POFTA BUNA !!!