Ingrediente prajitura ( tort ) ” Uniunea Europeana”
Pentru blat
8 oua
13 linguri de zahar tos pudra
12 linguri nuca macinata
8 linguri de faina alba
3 linguri de cacao
1 praf de copt
1 lingura rom
2 linguri apa rece
un praf de sare
Pentru crema tort
8 galbenusuri
200 g zahar tos pudra
1 pachet unt 65% ( 200 g )
3 linguri lapte
Pentru sirop
500 ml apa
8 linguri zahar tos
2 linguri rom
1 lingura cacao
coaja portocala ( pentru aroma )
Cum se face siropul
Intr-un ibric se vor pune ingredientele, amestecandu-se pana se va topi zaharul, cat sa ajunga siropul la functul de fierbere, apoi stins focul.
Siropul obtinut se va folosi caldut pentru isiroparea blatului ( eventual se mai poate reincalzi, daca s-a racit prea mult )
Cum se face prajitura ( tort ) “Uniunea Europeana “
Se vor separa albusurile de galbenusuri, folosindu-se pentru blat numai albusurile, galbenusurile pastrandu-se pentru crema de interior.
Albusurile, se vor pune in robotul de bucatarie, la mixat, impreuna cu un praf de sare si 2 linguri apa rece, pana ce vor deveni o spuma tare.
Zaharul tos pudra, se va adauga peste spuma tare de albus, mixandu-se in continuare ( pana se va topi bine ), cat sa capete spuma de albus o consistenta sticloasa ( ca de bezele ).
Atentie!:pentru urmatorul pas, se va renunta la robotul de bucatarie, folosindu-se o spatula.
Peste spuma tare de albus, va urma nuca macinata ( lingura cu lingura ), amestecandu-se cu spatula de jos in sus, pana la incorporare.
Faina, cernuta si amestecata cu praful de copt si cacao, se va adauga in bol, amestecandu-se la fel ca si nuca macinata cu o spatula de jos in sus, pana la incorporare ( sa nu ramana cocoloase de faina ), sa aiba aluatul consistenta unui chec.
Intr-o forma de tort, tapetata cu hartie de copt, se va transfera aluatul si dat in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 35-40 minute.
Dupa coacere, blatul de tort se va scoate din forma pe un gratar, lasat la racit in asteptare, pana va fi folosit.
Intre timp se va face o crema fiarta din galbenusurile ramase si anume :
- galbenusurile se vor mixa cu 250 g zahar pudra, 3 linguri de lapte, pana vor deveni o spuma albicioasa si vor creste in volum ( iar zaharul sa fie bine topit ).
- crema obtinuta, se va fierbe la bain-marie, amestecandu-se continuu, pana se va ingrosa ( sa capete consistenta unei smantani mai groase.
- dupa fierbere, crema se va da la o parte, lasa la racit ( doar calduta ), apoi incorporandu-se untul bucatele ( la temperatura camerei ), pana la topirea completa in crema.
- Pentru un aspect cremos, crema se poate mixa pentru 1 minut, apoi folosita.
Blatul de tort racit, se va taia in 3 straturi care se vor insiropa usor, apoi pusa crema intr-un strat subtire intre feliile de blat ( ultimul strat, imbracandu-se cu crema, care s-a oprit intr-un bol ).
Tortul se poate imbraca cu aceeasi crema (intr-un strat subtire ), si decorat cu nuca macinata, si cu ciocolata rasa ( optional )
Prajitura( tort) “Uniunea Europeana “, se va da la racit in frijider, apoi servita la momentul potrivit.
POFTA BUNA !!!