Prazul cu masline, este o gustare tip aperitiv, care se poate servi alaturi de o branza frantuzeasca ( de orice fel ), alaturi de un pahar de vin roze, intr-o dupa amiaza de duminica la o discutie intre prieteni.
Se gateste foarte usor, rapid, doar cat savurezi o ceasca de ceai sau cafea.
Ingrediente praz cu masline la cuptor
1 kg praz tanar ( 5-6 buc )
200 g masline naturale fara samburi
1 lingura oregano uscat
1 ceasca zeama de lamaie
ulei de masline
100 ml vin alb sec
verdeata ( marar, busuioc, menta etc.. )
sare, piper
Cum se face praz cu masline la cuptor
De la praz, se va folosi pentru aceasta reteta, doar partea alba si foarte putin din cea verde, restul se poate intrebuinta la ciorbe, supe- creme.
Prazul taiat ( folosita partea alba ), se va da intr-un clocot, cca 5-8 minute, in apa fierbinte cu un praf de sare ( doar cat se va inmuia ( sa ramana al-dente, nu lemnos )
Dupa fierbere, se va pune la scurs si racit intr-o strecuratoare.
Intr-un vas de ceramica sau termorezistent ( patrat sau dreptunghiular, in functie de ce cantitate de praz se va folosi ), uns cu ulei de masline, se va pune prazul fiert, care a fosi in prealabil asezonat cu: sare, piper, oragano si stropit cu zeama de lamaie, impreuna cu vinul alb sec.
Maslinele naturale fara samburi, se vor pune intr-un bol, apoi condimentate cu: piper, oregano, 1-2 linguri de masline ( ptr a se prinde mai bine condimentele de masline ), apoi adaugate pe langa praz.
Vasul se va da in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru maxim 10-15 minute (cat va prinde prazul o culoare galbui-maronie de copt).
Prazul cu masline la cuptor, se poate servi cu verdeata tocata fin ( marar, menta, busuioc etc.. ), alaturi de un peste gras, tip somon cu felii de lamaie.
POFTA BUNA!!