Este o mancare usoara, facuta intr-un timp scurt cu un gust dulce acrisor, subtil aromata de la ardeii grasii copti, care ne aminteste de “gustul”verii.
Ingrediente pui cu ardei
1 pui ( 1 kg )
1 kg ardei grasi sau kapia
500 g rosii
5 cepe potrivite ( va da dulceata tocanitei de pui cu ardei )
4-5 catei usturoi
50 ml ulei
1/2 legatura patrunjel
1 cana supa pui sau apa
sare, piper
condimente aromatice naturale ( frunza de dafin; cimbru etc… )
Cum se face pui cu ardei
Puiul se spala, se portioneaza bucati potrivite pentru o portie, se pune la rumenit ( sau atat cat isi schimba culoarea ) intr-o cratita cu ulei, adaugandu-se pe parcurs ceapa taiata julien ( va fi mai vizibila in tocanita ), usturoiul taiat feliute, amestecand constant pentru a nu se arde legumele ci atat cat se vor inmuia.
Din cand in cand adaugam cate putina supa de pui sau apa calduta, pentru a se forma un sos din ceapa.
Ardeii grasii ii vom pune la copt pe o tabla pe ochiul aragazului ( sau daca stam la casa, afara pe un gratar cu jar ), apoi sunt raciti intr-un bol pe care l-am acoperit cu un capac ( ptr a se aburi ardeii si curata mai usor ), curatati de pielita, seminte, taiati fasii de 1 cm, adaugati in cratita peste pui.
Rosiile se vor opari in apa clocotita cca 5 minute, curatate de pielita, taiate felii si adaugate in cratita cu pui, adaugand si restul de apa sau supa de pui.
Cratita se va acoperi cu un capac si lasa sa fiarba la foc domol pentru 30-35 minute ( atat cat se va ingrosa sosul din legume).
La final asezonam tocanita de pui cu ardei cu sare, piper, condimente aromtice (optional ), lasand sa mai fiarba inca 10 minute pentru a-si lua tocanita aromele ingredientelor.
Puiul cu ardei se va servi cu mamaliguta calda, decorata farfuria cu patrunjel proaspat tocat, alaturi de niste castraveti murati in saramura de vara.
POFTA BUNA !!!