Pui cu gutui

Mancarea de gutui, fie de post sau cu carne, este o minunatie, gatindu-se mai ales toamna tarziu de multe gospodine.

Este o reteta simpla pe care o putem adapta dupa gust, reinventa chiar, adaugand unele ingrediente simple care merg bine in combinatie cu gustul dulce-acrisor al gutuilor.

 

Ingrediente pui ( sau muschi de vitel ) cu gutui

1 piept de pui dezosat 650 g ( sau 4 buc medalioane muschi de  vitel )

2  gutui  mari  coapte

1 ceapa rosie potrivita

100 g afine ( pentru gust acrisor al sosului de gutui care este dulce )

100 g unt+ 2 linguri ulei vegetal ( ptr: sotat ceapa, calit gutuile, carnea )

30 g unt ( ptr caramelizat zaharul )

500 ml vin rosu sec ( ptr sos )

2 linguri sos soia( ptr sos )

1/2 lamaie ( zeama ) ( ptr stropit feliile de gutui )

sare, piper

Cum se face pui ( sau muschi de vitel ) cu gutui

Gutuile se spala, sterge cu un prosop absorbant, apoi se vor taia in doua, scoate casuta cu samburi,  taiate felii de 1, 5 cm grosime, puse la inmuiat intr-o tigaie de teflon incapatoare si inalta ( o vom folosi pana la final ) cu untul si uleiul pus la incins, avand grija sa le intoarcem in mod constant.

Dupa ce s-au inmuiat, scoatem feliile de gutui intr-un vas, apoi le stropim cu zeama de lamaie ( pentru a nu capata acea culoare maronie ).

Ceapa curatata si taiata pestisori, o adaugam in untul ramas, la sotat ( pana se va inmuia ), apoi scoasa separat in alt vas.

Carnea de pui taiata fasii mari ( sau muschiul de vitel ),  o adaugam si pe ea in tigaie la prajit, pentru cca 10-15 minute ( avand grija s-o intoarcem pe ambele parti, pana vor capata o culoare maronie ).

Separat in alta tigaie vom pregati sosul, adaugand 30 g unt la incins, apoi zaharul pe care il lasam la caramelizat pana capata o culoare aurie, stins cu vinul rosu sec ( lasand sa fiarba din nou pana se va dizolva zaharul caramelizat), adaugand sosul de soia in care am dizolvat amidonul alimentar, lasand sa fiarba in continuare, pana cand sosul devine de consistenta unei smantani mai subtiri.

In acest sos adaugam feliile de gutui, afinele, lasand sa fiarba 5 minute ( atat cat afine isi vor lasa gustul acrisor in sosul dulceag ), apoi asezonat cu sare, piper dupa gust.

Intr-un vas termorezistent ( rotund sau dreptunghiular), punem “patul” de ceapa sotata. bucatile de carne pui ( sau medalioanele de carne vitel ), transferam sosul cu feliile de gutui, dam vasul in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 minute ( pana se mai ingroasa sosul si carnea isi va lua toate aromele  ).

Aceasta savuroasa mancare de pui ( sau cu carne de vitel ) cu gutui, se poate servi calda si rece.

Trucuri si idei

Pentru o varianta de post, se poate inlatura carnea si folosi in locul acesteia o garnitura de cous-cous.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto