Pui cu orez si sos iute

Ce poate fi mai potrivit pentru un meniu de pranz pentru o duminica atunci cand dorim sa stam cat mai putin in bucatarie !!…, bineinteles un pui gatit cu o garnitura de orez si un sos alaturi.

Ingrediente pui cu orez si sos iute

1 piept de puidezosat ( sau 1 pui de cca 1,5 kg ..optional )

1 ceapa potrivita

1 lingura paprika duce sau iute

3 rosii coapte

2 linguri pasta tomate

3 linguri sos soia

2 linguri otet balsamic

1 lingurita miere de albine lichida

1 pahar vin alb sec + 2 pahare apa ( sau supa legume, carne )

50 g unt+ 2 linguri ulei vegetal

200 g orez bob lunguiet ( ptr garnitura )

1/2 capatina broccoli ( ptr garnitura )

1/2 legatura patrunjel verde ( decor )

piper

sare lipsa ( deoarece se foloseste sos de soia, care este sarat )

Cum se face pui cu orez si sos iute

Pieptul de pui ( sau un  pui intreg ), se  va spala si  taia in portii ( in jumatati sau sferturi ), apoi se va asezona cu putina sare si piper, prajindu-se intr-o tigaie de teflon cu pereti inalti ( folosita pana la sfarsit ) in untul si uleiul incins, pe toate partile ( cat isi va schimba culoare ..sa devina carnea albicioasa ) cca 10-15 minute.

Dupa prajire, bucatile de piept de pui se vor scoate separat intr-un vas.

In grasimea ramasa, se va adauga ceapa curatata si taiata marunt, amestecandu-se continuu ( ptr a nu se arde, ci sa devina translucida ).

Rosiile decojite si taiate marunt se vor adauga peste ceapa, urmand restul de ingrediente: sosul de soia, pasta de tomate, mierea de albine lichida, otetul balsamic, paprika, vinul alb si apa, amestecandu-se impreuna cu ajutorul unei spatule, lasand sa fiarba cca 20-25 minute ( pana se va forma un sos putin vascos, nu prea gros, eventual se mai poate adauga putina apa ).

Pe la mijlocul timpului, in tigaie se vor adauga si portiile de piept de pui ( prajite si lasate in asteptare ), pentru a fierbe impreuna si de a-si lua din aromele ingredientelor.

Intre timp, intr-o craticioara se va pune la fiert  orezul ( respectandu-se indicatiile de pe ambalaj ), imbunatatindu-i gustul cu: sare, piper, cateva cuisoare ( 4-5 buc ) si seminte de chimen ( optional ).

Pe o farfurie alba intinsa,  se va aseza orezul, sosul peste si bucatile de piept de pui.

Puiul cu orez si sos iute, poate fi insotit pe langa orez si cu broccoli fiert si sotat in putin unt, astfel devenind o mancare pentru un pranz de duminica complet ( proteine si vitamine ).

Pentru un aspect si mai apetisant, puiul cu orez si sos iute se poate decora cu patrunjel proaspat tocat.

POFTA BUNA !!

Sursa foto