Pui cu smantana si mustar

O mancare potrivita pentru  un sezon  rece,  diferita in modul de gatire, evitandu-se prajeala…

Se poate consuma cu mamaliguta calda, fiind deasemenea dietetica pentru persoanele cu regim alimentar.

Ingrediente pui cu smantana

Carne pui 1 kg ( piept de pui; copanele;aripioare )

900 g smantana ( 12 % grasimi )

1 ceasca supa pui

1/2 lingurita paprika ( ptr decor )

1/2 legatura patrunjel verde ( decor )

1-2 catei usturoi ( pentru aroma )

1/2 lingurita hrean ras

1lingurita mustar dulce

4 linguri zeama lamaie ( optional )

sare, piper

Cum se face pui cu smantana

Carnea de pui se va pregati inainte de gatire si anume: se va spala, curata de eventualele tulei si apoi portionata in bucati potrivite ( cat pentru o portie intr-o farfuria individuala ).

Intr-o oala ( cu o capacitate de 1,5 l ) cu apa rece si sare, se vor pune bucatile de pui la fiert.

Dupa ce se va aduna spuma formata pe marginea oalei, se vor adauda ceapa intreaga si morcovul taiat in bucati mari si lasate la fiert pentru cca 30 minute.

Intr-o tigaie de teflon cu peretii inalti se va pregati sosul de smantana si anume: smantana dizolvata intr-un bol cu o ceasca de supa, 1/2 lingurita hrean ras, mustarul si zeama de lamaie se va pune la fiert la foc domol pentru cca 10-15 minute ( pentru un clocot-doua, cat se va lega.. sa devina un sos putin vascos ).

Odata carnea de pui fiarta, se va scoate din oala ( legumele puse separat intr-un bol si folosite in alte scopuri, nu aruncate ) si se va pune in sosul de smantana pregatit, amestecandu-se cu o paleta( pentru a se incorpora bine in smatana ).

Spre final se va adaua usturoiul taiat feliute ( optional ) pentru aroma.

Mancarea se va asezona cu sare, piper dupa gust si lasata sa mai dea intr-un clocot-doua ( 5-10 minute ).

Puiul cu smantana se va servi fierbinte alaturi de mamaliguta calda, in farfurii albe intinse decorate pentru aspect apetisant cu putina paprika deasupra si patrunjel proaspat tocat.

Trucuri si idei

Pentru persoanele care doresc un sos de smantana mai gros ( sau folosita vechea reteta a bunicii de pui cu smantana ), pot folosi varianta cu ceapa calita, iar in loc de rantaj de faina se poate rade un cartof crud pe razatoarea cu ochiuri mici ( pus la fiert odata cu ceapa ).

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto