Pui cu smantana este o reteta extrem de cunoscuta si apreciata.
Bucatelele de carne de pui, fragede si suculente, invaluite intr-un sos fin, cremos…..o nebunie.!!
Este o mancare atat de gustoasa, incat creeaza dependenta.
La aceasta reteta se poate inlocui carnea cu ciuperci.
Ingrediente pentru pui cu smantana
1 kg carne pasare ( folosim numai pulpele, pieptul si aripile )
900 g smantana 20% grasime ( nu se va folosi smantana dietetica, deoarece sosul format va avea aspect de taiat )
1 ceapa mica
2-3 linguri ulei vegetal ( pentru sotat ceapa )
3-4 linguri de faina ( pentru ingrosat sosul )
2 catei de usturoi
1 ceasca lapte ( pentru a dizolva faina )
sare, piper alb
cateva fire de patrunjel proaspat pentru decor
Cum vom face pui cu smantana
Vom pregati puiul, il dezosam si oprim pentru reteta numai pulpele, pieptul si aripile.
Le vom taia in bucati mici, pentru a fi consumate usor in farfurie.
Intr-o cratita mai larga si adanca, punem uleiul la incins.
Apoi adaugam ceapa tocata marunt si usturoiul taiat feliute.
Amestecam mereu in ceapa, lasand-o atat cat se va inmuia putin si va devani translucida.
Punem peste ceapa bucatile de carne, lasandu-le sa-si schimbe putin culoarea ( cat se albesc si nu se prajesc.).
Daca se vor praji, atunci smantana va avea o culoare neplacuta ( maronie ).
Condimentam cu sare si piper, pentru a-si lua carnea un gust mai bun si o savoare mai placuta.
Vom adauga apa fierbinte, cat sa acopere carnea.
Punem capacul si lasam la foc mic, pana se inmoaie carnea ( cca 30 minute ).
Astfel se va forma un sos bun si combina aromele.
Separat se va bate smantana cu faina intr-un castron.
Vom dilua smantana cu o ceasca de lapte, amestecand cu un tel pentru a nu se face cocoloase.
Dam cratita putin de pe foc si adaugam smantana, amestecand energic cu telul pentru a nu se taia.
Punem cratita inapoi pe foc mic, pentru cateva clocote.
Vom gusta si verifica daca mai e nevoie de sare si piper.
Puiul cu smantana se poate servi cald cu mamaliguta fierbinte.
Pentru aspect vom decora fiecare farfurie cu patrunjel verde tocat marunt.
TRUCURI SI IDEI
Aceasta reteta de pui cu smantana se poate servi cu paine calda de casa de la cuptor, alaturi de o salata verde sau niste gogosari in otet.
POFTA BUNA !!!