Piept curcan cu sos dulce-acrisor

Chiar daca  sarbatorile frumoase de iarna sunt inca departe, nu ne strica daca vom incerca cateva din retete pe care am  dori sa le servim oaspetilor invitati la masa.

De sarbatori vrem mereu ceva mai aparte, de aceea vom pregati o reteta cu iz exotic, foarte usor de facut si cu ingrediente putin costisitoare.

Ingrediente piept curcan cu sos dulce acrisor

1 piept de curcan dezosat 400-500 g ( sau parti din curcan: aripi; pulpe taiate in porti mici etc.. )

Ingrediente pentru marinata piept curcan

2 catei usturoi

2 linguri ulei masline

1 lingurita mustar

1 lingurita miere de albine

2 linguri sos soia

4-5 linguri zeama lamaie

1 lingura faina ( cu rol de a face marinata mai vascoasa )

piper

Cum se face marinata 

Intr-un bol se vor adauga ingredintele (usturoiul pisat, uleiul de masline, zeama de lamaie, mustarul, sos soia, mierea de albine, piperul si faina alba ) care se vor amesteca bine cu ajutorul unui tel, urmand a fi adaugate bucatile de piept de pui ( sa fie amestecate bine in marinata ) pentru cca 10-15 minute.

Ingrediente pentru sos dulce acrisor

300 ml suc de rosii

1 lingurita zahar ( rol de a taia aciditatea de la suc rosii )

1 cutie ananas bucati in sirop

cateva linguri zeama de lamaie ( dupa gust )

2 linguri sos soia

1 pahar vin rosu ( 100 ml )

1 lingura faina alba ( sau amidon de porumb )

piper

1/2 legatura patrunjel proaspat ( decor )

Cum se face  sos dulce-acrisor

Intr-o craticioara se vor pune la fiert intr-un clocot-doua: sucul de rosii batut cu faina ( sau amidonul ), zaharul, zeama de lamaie, sosul de soia, vinul rosu si piperul.

Se va lasa sa fiarba pana va deveni un sos de consistenta unei smantani subtiri ( cca 5-10 minute ), amestecandu-se in mod constant ( avand grija sa nu se prinda de fundul cratitei, deoarece contine faina sosul ).

Aproape de final, pentru aroma si gustul dulce-acrisor al sosului,  se vor adauga bucatile de ananas de la cutie impreuna cu siropul.

Cum se face piept de curcan cu sos dulce-acrisor

Intr-un WOK sau intr-o tigaie de teflon cu pereti inalti ( folosita pana la sfarsit ) cu 3-4 linguri de ulei incins, se vor adauga bucatile de carne curcan marinate la prajit ( la foc iute ), avand grija sa fie amestecate energic ( cca 5-8 minute ) cu o spatula.

Peste bucatile de carne prajite se va adauga sosul dulce-acrisor obtinut, lasand sa mai dea intr-un clocot-doua  ( pentru a se combina bine aromele ).

Mancarea de carne curcan cu sos dulce-acrisor se va decora la sfarsit ( cand focul se va inchide ) cu patrunjel proaspat tocat.

Pieptul de curcan cu sos dulce-acrisor se va servi alaturi de un orez fiert basmatic sau un piure de cartofi.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto