Este o reteta care se serveste in restaurante de lux, cu un sos de vin foarte fin.
Cu aceleasi ingredintele, aceasta reteta se poate gati la fel de bine si in bucatariile noastre de acasa.
Piept de curcan cu vin de Porto se poate trece pe lista cu retete pentru sarbatorile de iarna, deoarece aceasta carne are un continut scazut de colesterol.
Ingrediente piept curcan cu vin de Porto
1 piept de curcan 300-500 g ( daca este mai mare, se poate folosi atat cat ne trebuie pentru reteta, restul se poate pastra )
500 g ciuperci proaspete Champignon
2 cepe
3-4 catei de usturoi
100 ml suc de rosii
3-4 linguri zeama lamaie
1 lingura amidon de porumb ( sau faina alba )
1-2 linguri sos soia
70 ml vin rosu de Porto
50 ml ulei vegetal
sare. piper
Cum se face piept curcan cu vin de Porto
Pieptul de curcan se va spala, apoi taiat in bucati potrivit de mari ( pentru o imbucatura ) se va pune la calit pentru cca 5-10 minute intr-o cratita cu ulei vegetal incins.
Se va amesteca pe toate partile cu o spatula, pana vor deveni albicioase ( aurii ).
Peste bucatile de piept de curcan se va adauga ceapa tocata marunt, pana devine translucida, urmand ciupercile taiate in felii subtiri.
Cratita se va acoperi cu un capac pentru a se inabusi ingredientele si a se forma un sos ( apa nu va fi necesara, deoarece ciupercile isi vor lasa din apa pe care deja ele le contin ) pentru cca 20-25 minute, asezonandu-se cu sare, piper, zeama de lamaie si sucul de rosii batut cu amidonul.
Din cand in cand se va umbla in cratita cu o spatula, avand grija sa nu se arda sosul.
Cand sosul format de la ceapa si ciuperci a mai scazut, urmeaza vinul rosu de Porto amestecat cu smantana lichida si lasat sa mai dea intr-un clocot-doua cca 4-5 minute.
La final pentru aroma se va adauga usturoiul taiat feliute.
Piept de curcan cu vin de Porto se va servi cu garnitura de orez, sau alaturi de cartofi natur stropiti cu unt sau facuti la cuptor.
POFTA BUNA